Društvo

Optimizacija broja zaposlenih u javnoj upravi

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović sa saradnicima održala je danas sastanak sa predstavnicima Svjetske banke.
Optimizacija broja zaposlenih u javnoj upravi
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici Svjetske banke su pozdravili napore Ministarstva javne uprave u implementaciji Strategije reforme javne uprave 2016-2020.  i konstatovali da je došlo do vidljivih pomaka u procesu reforme javne uprave, te  iskazali spremnost, prepoznajući činjenicu da Crna Gora ima snažan razvojni potencijal, da kroz jasno koncipiran plan, pruže podršku ovom procesu u onom dijelu koji je prioritetan. Oni su istakli da je Svjetska banka do sada u oblasti reforme javne uprave bila prisutna kroz BPL i kroz Analizu javnih finansija  2016. godine i  tehničku podršku, te da će pružiti pomoć Ministarstvu u izradi funkcionalne analize koja će pratiti optimizaciju broja zaposlenih.

 Ministarka Pribilović se zahvalila na podršci i opredjeljenju koju Svjetska banka pruža Crnoj Gori u oblasti reforme javne uprave. Ona je istakla, kroz osvrt na obaveze iz Strategije reforme javne uprave 2016-2020, da su pred Ministarstvom javne uprave brojne obaveze na poboljšanju efikasnosti i transparentnosti i kreiranja javne uprave u skladu sa standardima EU.

 Ona je ukazala na značaj ekspertske i finansijske podrške Evropske komisije i SIGMA-e, te da će i stručna podrška  i iskustvo Svjetske banke biti veoma značajno u narednom periodu.

Pribilović je istakla da je proces optimizacije broja zaposlenih u javnom sektoru, jedan je od najvažnijih ciljeva reforme javne uprave u Crnoj Gori. Predstavnike Svjetske banke  je upoznala sa aktivnostima na izradi metodologije i plana za optimizaciju  broja zaposlenih koja treba da dugoročno riješi pitanje optimalnog broja zaposlenih u javnoj upravi. "Zato je nam je neophodna kvalitetna funkcionalna analiza koju ćemo realizovati uz pomoć Svjetske banke, a koja će biti primjer i osnova za rad na procesu optimizacije na državnom i lokalnom nivou", istakla je Pribilović.

Sastanak je bio prilika da se definišu oblasti saradnje, kao i da se odrede prioritetne aktivnosti za period koji slijedi. 

Portal Analitika