Društvo

Razvojni planovi za Riječku nahiju

Sjednica Komisije za praćenje razvoja Riječke nahije, kojom je predsjedavao potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović, održana je juče na Rijeci Crnojevića.
Razvojni planovi za Riječku nahiju
Portal AnalitikaIzvor

Komisija će utvrditi prijedloge mjera i aktivnosti u cilju unapređenja kvaliteta života na tom području. Ona će Skupštini Prijestonice dostaviti informaciju o aktivnostima sa prijedlozima mjera po prioritetima.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović upoznao je članove sa završenim, započetim i planiranim aktivnostima. Napravljen je presjek stanja putne infrastrukture, vodsnabdijevanja i elektroenergetike, sa posebnim osvrtom na javnu rasvjetu, javnu infrastrukturu, objekte kulturnih i istorijskih sadržaja i potencijalima u oblasti turizma i ugostiteljstva.

Konstatovano je da Riječka nahija ima izuzetan potencijal koji se odnosi za razvoj vinogradarstva, poljoprivrede i ribolova.

Komisija će uraditi elaborat koji će obuhvatiti razvojne planove i studije. Elaboratom će se definisati budžet Prijestonice za ruralni razvoj za naredne godine, kao i realizacija prioritetnih projekata, zatim planovi izgradnje putne infrastrukture, vodosnabdijevanje, razvoj turizma i ugostiteljstva, prostorno planiranje, zaštita kulturne baštine, elektroenergetika, zdravstvena zaštita, obrazovanje, telekomunikacije, razvoj poljoprivrede, stočarstva, lova, ribolova i vinogradarstva, podsticaji razvoja preduzetništva, potrebe i planovi mjesnih zajednica, potencijali na planu zapošljavanja lokalnog stanovništva.

Članovi Komisije podsjetili su na projekte koje bi trebalo aktuelizovati u budućem vremenu kroz Fond za razvoj Prijestonice, kao što su: proširenje putnih pravaca koji vode do Rijeke Crnojevića, stavaljanje u funkciju nekadašnjeg ribarstva u cilju otvaranja novih radnih mjesta, adapatacija doma za potrebe bioskopske sale, stavljanje u funkciju vodovodne mreže i izgradnja kolektora za prečišćavanje otpadnih voda na Karuču, uspostavljanje plovnog saobraćaja između Rijeke i drugih mjesta, potpuna valorizacija Nacionalnog parka Skadarsko jezero, čišćenje korita Rijeke, valorizacije Pavlove strane za posjetioce i druge.

Razvojni planovi i projekti koje utvrdi Komisija finansiraće se iz različitih izvora, dok su neke aktivnosti već definisane Programom razvoja Prijestonice za 2018. godinu.

Iz Komisije su saopštili da Prijestonica Cetinje i Vlada Crne Gore, na sistemski i cjelovit način rade na stvaranju uslova za razvoj Riječke nahije i da je valorizacija potencijala tog područja proces na kojem će stalno raditi i kojem će biti posvećeni i u budućnosti.

Članovi Komisije za razvoj Riječke nahije su, pored potpredsjednika Skupštine CG Branimira Gvozdenovića, gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović, dosadašnji predsjednik Senata Prijestonice Milovan Janković, poslanik Momčilo Martinović, preduzetnik Nikola Janković, bivši član Senata Prijestonice Branko Vujović, direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača, direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić, menadžer (koordinator) Investicionorazvojnog fonda Mirko Blečić, generalni direktor Direktorata za IPARD plaćanja Blagota Radulović, državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Rešat Nuhodžić, generalni direktor Direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih Veljko Tomić, direktor Sektora za održavanje u CEDIS-u Dragoslav Damjanović, predsjednica UO NP Lovćen i koordinatorka za NP Skadarsko jezero Azra Vuković i predstavnik Riječke nahije Željko Šofranac.

Portal Analitika