Politika

Vujanović: Pariski sporazum ima istorijsku vrijednost

Pariski sporazum je istorijski vrijedan za zaštitu kvaliteta života na Zemlji, i snažan osnov nužnog zajedničkog djelovanja, poručio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović na godišnjoj konferenciji Ujedinjenih nacija (UN) o klimatskim promjenama koja se održava u Bonu u Njemačkoj.
Vujanović: Pariski sporazum ima istorijsku vrijednost
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Vujanovićevog kabineta, on je kazao da su ekstremne klimatske promjene, koje kontinuirano i globalno ugrožavaju kvalitet života, udružile čovječanstvo u zajedničkom djelovanju. 

»Crna Gora se, bez rezerve i odlučno, tome pridružila. Dala je svoj doprinos kreiranju Pariskog sporazuma, potpisala ga u sjedištu UN i ratifikovala u svojoj Skupštini«, rekao je Vujanović. 

Na taj način je, kako je naveo, Crna Gora prihvatila obavezu da do 2030. godine smanji emisiju štetnih gasova od 30 odsto u odnosu na 1990. godinu.

»Odgovorno izvršavajući svoje obaveze iz Pariskog sporazuma, Crna Gora sa punom posvećenošću priprema Treći nacionalni i Drugi dvogodišnji izvještaj o klimatskim promjenama u okviru obaveza Okvirne konvecije UN o klimatskim promjenama«, kazao je Vujanović. 

Prema njegovim riječima, uspostavlja se Nacionalni sistem za monitoring, izvještavanje i verifikaciju gasova sa efektom staklene bašte, a u pripremi je i Zakon o zaštiti klime.

Vujanović je kazao da se posebna pažnja posvećuje maksimalnom obavještavanju javnosti o klimatskim promjenama, koje će se od naredne godine one će se izučavati kao nastavni predmet u školskom sistemu Crne Gore. 

»Intezivno pripremamo Nacionalni plan adaptacije na klimatske promjene i Strategije niskokarbonskog razvoja. Uspostavljena je potpuna međusektorska saradnja održivog razvoja, energetike, saobraćaja, poljoprivrede i šumarstva«, naveo je Vujanović.

On je kazao da je, u okviru Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i klimatske promjene, formirana Radna grupa za klimatske promjene sa eminentnim nacionalnim ekspertima, koja analizira realizaciju Nacionalno utvrđenog doprinosa. 

Crna Gora, kako je kazao Vujanović, odgovorno sprovodi važne mjere u sektorima energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, saobraćaja i industriji.

»Uvjereni smo da će potpisnice Pariskog sporazuma unaprjeđivati svoje nacionalne utvrđene doprinose smanjenju emisija. Moramo učiniti napore da se rast temperature na Planeti zadrži na maksimalno do 1,5 stepeni. Pozivamo na izgradnju klimatski otpornih društava i niskokarborbonskih ekonomija«, rekao je Vujanović.

On je podsjetio da je Crna Gora država Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana, čije je područje veoma osjetljivo na uticaj klimatskih promjena, i da su u poslednjoj deceniji ekstremni vremenski događaji sve izraženije, a procijenjene štete iznose desetine miliona EUR.

»Pozivamo na jačanje globalnih finansijskih fondova i snažnije uključivanje privatnog sektora u mitigacione aktivnosti, kako bi se obezbijedila stabilna i dugoročna podrška u transformaciji ka nisko-emisionom društvu, otpornom na klimatske promjene«, kazao je Vujanović.

Crna Gora, kako je naveo, poziva na jačanje međudržavne saradnje na poljima transfera znanja i tehnologija.

»Pariski sporazum je istorijski vrijedan za zaštitu kvaliteta života na našoj Planeti i snažan osnov nužnog zajedničkog djelovanja. Ujeren sam da će Konferencija u Bonu uspostaviti nove mehanizme, kako bi se ovaj sporazum dodatno unaprijedio i postigao svoju punu funkcionalnost«, kazao je Vujanović.

On je istakao da se samo ostvarivanjem globalnog klimatskog cilja i ostalih ciljeva održivog razvoja može uspostaviti život u saglasju s prirodom, kao temelj napretka i blagostanja budućih generavija.

»Crna Gora daje snažnu podršku uspjehu 23. Konferencije Okvirne Konvencije UN o klimatskim promjenama«, dodao je Vujanović.

Portal Analitika