Društvo

Visokogorci traže Planinsku ulicu

Klub Visokogorci Crne Gore podnio je inicijativu Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova da se jedna ulica u Podgorici zove Planinska ulica.
Visokogorci traže Planinsku ulicu
Dan Izvor

U gradu postoje imena ulica po planinskim toponimima - Bjelasička, Durmitorska..., ali nijedna ne nosi naziv "planinska". Ista je situacija i sa ostalim gradovima Crne Gore.

Predsjednik kluba Visokogorci Milan Radović smatra to neprimjerenom činjenicom, iz više razloga.

"Najveći dio teritorije Crne Gore čine planine, jednim dijelom zaravni dubokog krša, a najvećim dijelom je oblast visokih planina i površi. Po geografskim i drugim karakteristikama crnogorske planine su jedan od najtipičnijih prostora Dinarida u cjelini. Takođe, značajan dio teritorije Glavnog grada je planinska oblast. Na teritoriji Podgorice nalazi se preko 20 planinskih vrhova viših od 2.000 metara. Planine imaju veliki značaj i u istoriji i kulturi Crne Gore. Planine su, kroz slavnu istoriju Crne Gore bile mjera crnogorske slobode, mjesto gdje je naš narod, kroz vjekove, sačuvao svoj identitet. Vjekovni život u planinama i sa planinom opredijelio je duh i kulturu naših ljudi, a i tipološki nas je definisao", rekao je Radović za Dan

On podsjeća da u regionu postoji Planinska ulica u Zagrebu. 

Dan

Portal Analitika