Društvo

Konačna odluka na plenarnoj sjednici

Vijeće Ustavnog suda odbilo je ustavnu žalbu novinara Tufika Softića, koju je ranije podnio njegov advokat, zbog nedjelotvorne istrage za napad iz 2007. godine, kada je brutalno pretučen ispred kuće u Beranama.
Konačna odluka na plenarnoj sjednici
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
PobjedaIzvor

Prema informacijama DPNCG, sudija izvjestilac Miodrag Iličković je predložio da se usvoji ustavna žalba novinara, jer država nije obezbijedila djelotvornu istragu.

U predlogu sudije navodi se i da je novinaru povrijeđeno pravo na život, koje garantuje Evropska konvencija o ljudskim pravima. Softić je jedan od osnivača i član Upravnog odbora DPNCG. Na čelu Vijeća koje je odlučivalo je sudija Mevlida Muratović, a pored Iličkovića u njemu je i sudija Budimir Šćepanović.

Odluka Vijeća biće razmatrana i na plenarnoj sjednici Ustavnog suda, na kojoj sudije mogu donijeti drugačiju odluku - što je veoma rijetka praksa. Osnovni sud u Podgorici nedavno je nepravosnažno presudio da su Softiću povrijeđena ljudska prava jer je istraga bila nedjelotvorna i dosudio mu 7.000 eura naknade.

Softića je u oba slučaja zastupao advokat Dalibor Tomović, koga je obezbijedila NVO Akcija za ljudska prava. Do danas nijesu obezbijeđeni dokazi protiv osoba za koje se vjeruje da su pokušale da ubiju Softića. 

Portal Analitika