Zanimljivosti

Predmeti iz Tutankamonovog groba po prvi put pred publikom

U Egiptu je otvorena izložba na kojoj su prikazani do sada neviđeni predmeti iz čuvenog groba faraona Tutankamona.
Predmeti iz Tutankamonovog groba po prvi put pred publikom
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
N1Izvor

Najmanje 55 komada tekstila ukrašenih zlatom nađenih u grobu faraona, poznatog kao Kralj Tut, biće prikazani javnosti prvi put od kad su otkriveni 1922. godine, rekao je njemački konzervator Kristijan Ekman. 

On je rekao da su komadi čuvani u skladištu u Egipatskom muzeju u Kairu oko 95 godina, a da nisu restaurirani ili naučno ispitani. Rekao je da ti predmeti ukazuju na mrežu društvenih i kulturnih veza koje su karakteristične za istočno Sredozemlje sve do antičkog doba. 

"Ti komadi su povezani sa kočijama Tutankamona. Nažalost, bili su u vrlo lošem stanju", rekao je on. 

Neki prikazuju tradicionalne egipatske motive dok su na drugima šare koje su bile rasprostranjene na istočnom Mediteranu u drugom milenijumu prije nove ere, rekao je on. 

Ministar za antikvitete Kaled el Anani otvorio je izložbu pod nazivom "Neviđeno blago Tutankamona", povodom 115. godišnjice Egipatskog muzeja u Kairu. 

Hauard Karter otkrio je skoro netaknut grob Tutankamona u Dolini kraljeva. Kraljevo mumificirano tijelo bilo je u zlatnom sarkofagu okruženo dragocjenim predmetima. 

Tutankamon je vladao Egiptom prije više od 3.000 godina. Otrkiće njegovog groba ga je učinilo najčuvenijim egipatskim faraonom i inspirisalo talas interesovanja za drevnu civilizaciju zemlje.

Foto: Tanjug/AP/Nariman El-Mofty

Portal Analitika