Abiznis

Budžet usklađen sa Fiskalnom strategijom

Budžet Crne Gore za narednu usklađen je sa Fiskalnom strategijom i država je napredovala po pitanju reformi finansijskog sektora, smatraju u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).
Budžet usklađen sa Fiskalnom strategijom
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski ministar finansija Darko Radunović i guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić, sa saradnicima, sastali su se danas sa misijom MMF-a, koju predvodi šef Misije za Crnu Goru Martin Petri.

Kako je saopšteno iz CBCG, Misija boravi u Crnoj Gori sa ciljem prikupljanja informacija koje su potrebne za pripremu redovne Misije po članu IV Statuta MMF-a.

Petri je, kako se navodi, iskazao zadovoljstvo ostvarenim ekonomskim rastom Crne Gore u ovoj godini, dosadašnjim rezultatima fiskalne konsolidacije, kao i napretkom u segmentu finansijskog sistema.

"Najveći izazov za Crnu Goru biti da se zadrži na ovom kursu. Neophodno je nastaviti implementaciju mjera fiskalne konsolidacije do uspostavljanja pune održivosti i stabilnosti javnih finansija“, istakao je Petri.

Kako je saopšteno iz CBCG, na sastanku je bilo riječi o trenutnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na fiskalni i finansijski sektor, kao i o projekcijama za predstojeći period i izazovima na planu daljeg unapređenja ukupne ekonomske situacije u zemlji.

Radunović je, kao je saopšteno, potvrdio je da je neophodno istrajati sa implementacijom mjera fiskalne konsolidacije, uz paralelno sprovođenje reformi koje se odnose, prvenstveno, na penzioni i poreski sistem i finansiranje lokalnih samouoprava. 

On se zahvalio predstavnicima MMF-a na dosadašnjoj, kao i najavljenoj podršci MMF-a u cilju uspješnog sprovođenja reformi u pomenutim oblastima.

Žugić je saopštio da CBCG, kroz svoje aktivnosti, doprinosi jačanju stabilnosti finansijskog, a time i ukupnog ekonomskog sistema. 

U tom pravcu, prema njegovim riječima, u kontinuitetu se sprovode aktivnosti na planu uvođenja najbolje bankarske prakse, snaženja supervizijsih kapaciteta i unapređenju regulatornog okvira kojim se uređuje bankarski sektor.

„Reforma legislative u ovom segmentu obezbijediće usaglašavanje domaće sa regulativom Evropske unije, ali i ojačati otpornost banaka i ukupnog realnog sektora na potencijalne rizike“, naveo je Žugić.

Sagovornici su se, kako je saopšteno, saglasili da postoji izvanredna saradnja između MMF-a, Ministarstva finansija i CBCG-a, i dogovorili da Misija MMF-a, u skladu sa članom IV, ponovo posjeti Crnu Goru u martu naredne godine.

Portal Analitika