Zanimljivosti

Dijamant prodat za blizu 34 miliona dolara

Najveći dijamant do sada ponuđen na aukciji prodat je u Ženevi za skoro 34 miliona dolara, što je svjetski rekord, saopštila je aukcijska kuća Kristi.
Dijamant prodat za blizu 34 miliona dolara
N1Izvor

Izvanredni dijamant od 163,41 karata, bez mana, nakačen na ogrlicu sa smaragdima i manje brušenim dijamantima nazvanim "Art of Grisogono", prodat je za 33,8 miliona dolara, navela je aukcijska kuća i dodala da je to rekordna cijena za takav dijamant.

Iz aukcijske kuće Kristi rekli su da su očekivali da će dijamant "besprijekorne ljepote i providnosti" iskopan u Angoli u februaru 2016. godine, biti prodat za oko 25 miliona dolara.

Za njegovo brušenje je bilo potrebno 1.700 sati i 14 stručnjaka za dragulje. Na aukciji je prodat i poznati dijamant "Veliki Mazaren", za 14,5 miliona dolara.

Taj dijamant od 19 karata nekada je pripadao francuskim vladarima, uključujući Luja Četrnaestog i Napoleona.

Dragulj, iskopan u rudnicima Golkonda u Indiji, bio je u krunama skoro svih francuskih kraljeva i careva od početka 18. vijeka.

Dijamant je dobio ime po italijanskom kardinalu i kolekcionaru dragulja, Mazarenu, koji je služio na dvoru Luja 13. i Luja 14. Mazaren je poslije smrti dijamant ostavio Luju 14. poznatom kao "Kralj Sunce".

Portal Analitika