Društvo

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom jedan od prioriteta gradske uprave

Godišnja Skupština Saveza slijepih Cetinje, kojoj su prisustvovali gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović i izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore Goran Macanović, održana je danas na Cetinju.
Zapošljavanje osoba sa invaliditetom jedan od prioriteta gradske uprave
Portal AnalitikaIzvor

Pozdravljajuću prisutne, gradonačelnik Bogdanović je kazao kako organizacija slijepih uživa poseban kredibilitet i da je njen rad prepoznat u gradu. On je pokrenuo inicijativu za davanje posebnog statusa Savezu slijepih Cetinja, na način koji će obezbijediti kontinuiranu i snažniju finansijsku podršku ovoj organizaciju u 2018. godini, koja će imati prioritet, jer će Savez slijepih Cetinje naredne godine obilježiti 70 godina postojanja.

U pravcu zaposlenja osoba sa invaliditetom, Bogdanović je kazao da se do sada mnogo uradilo, istakavši da je i u Kabinetu gradonačelnika sistematizovano radno mjesto za rad osobe sa invaliditetom, a sve u cilju inteziviranja socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom i njihovog aktivnog uključivanja u donošenju odluka.

On je pozvao članove organizacije da budu slobodni u pokretanju inicijative za poboljšanje položaja slabovidih osoba, ističući da lokalna uprava ima oduvijek senzibiliteta za osjetljive kategorije stanovništva, što potvrđuju rezultati.

Djelovanje na planu lakšeg i bržeg zapošljavanja slijepih i slabovidih osoba, kao i osoba sa invaliditetom, kako je naglasio Bogdanović, biće jedan od prioriteta gradske uprave u narednom periodu i dodao da je Prijestonica Cetinje u godišnjem Programu razvoja za 2018. godinu, shodno novom zakonu o Prijestonici, prepoznala tri ključna projekta, od kojih je jedan podrška u zapošljavanju osoba sa invaliditetom i drugih teže zapošljivih kategorija stanovništva.

Izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore Goran Macanović istakao je da je Savez slijepih Cetinje, odličan primjer rada i saradnje sa lokalnom upravom, pozdravivši rad, podršku i senzibilitet Gradonačelnika koji kontinuirano pruža svim ranjivim grupama, te posebno organizaciji slijepih Cetinje.

Predsjednica Saveza slijepih Cetinje Marija Vujović upoznala je prisutne sa godišnjim poslovanjem organizacije.

U radu Skupštine učestvovali su i predstavnici organizacija slijepih iz gotovo svih crnogorskih gradova.

Portal Analitika