Društvo

Skupštini predloženo razrješenje Vukčevića

Administrativni odbor jednoglasno je utvrdio da je član Savjeta RTCG Nikola Vukčević prekršio Zakon o nacionalnom javnom emiteru, zato što je bio u sukobu interesa tokom obavljanja funkcije člana Savjeta. Odbor je, takođe jednoglasno, predložio Skupštini da razriješi Vukčevića pomenute funkcije. 
Skupštini predloženo razrješenje Vukčevića
N.D.
N.D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Vukčević je saopštio da je nesporno da je od Galileo produkcije dobio honorar od 2.600 eura za dokumentarni film, dodajući da taj film nema nikakve veze sa RTCG.


- Zbog neprijavljivanja honorara, Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) je mogla samo da pokrene prekršajnu prijavu. Ja kao član Savjeta nisam javni funkcioner, jer postoji tumačenje da je Savjet nezavisno tijelo, pa ne podliježem obavezama javnih funkcionera. Nikad nismo dobili obavještenje da smo javni funkcioneri. ASK je morala da me upozori da sam javni funkcioner i da moram da imam imovinski karton, a oni su to prvi put saopštili 9. oktobra ove godine. Ako sam javni funkcioner, zašto tri godine, od kada sam član Savjeta, nisu provjeravali zašto nisam prijavljivao imovinu - pitao je Vukčević.


Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja odgovorio je Vukčeviću da to nije opravdanje za nepoštovanje zakona.

Vukčević je naveo da je dokumentarni film njegovo autorsko djelo, te da nije emitovan ni na RTCG ni na bilo kojoj televiziji, te se ne moze nazvati TV programom.


- Napustio sam Galileo produkciju šest mjeseci prije ulaska u Savjet RTCG. Da li sam režiranjem dokumentarnog filma o uspješnim Romima, koji je finansiran od Ambasade Njemačke, ugrozio nepristrasnost? Nisam učinio ništa što bi to (nepristrasnost prim. nov) moglo ugroziti - podvukao je crnogorski režiser.


1511vukcevic

Današnje izjašnjavanje pred Administrativnim odborom je, prema njegovim riječima, zakazano s namjerom da bude razriješen.


- Administrativni odbor je preuranjeno pokrenuo postupak. To je mogao učiniti tek nakon pravosnažne presude Upravnog suda, kome sam se žalio na odluku ASK - naglasio je Vukčević.

Na pitanje člana Administrativnog odbora Branka Čavora, da li je razmišljao o ostavci, Vukčević je saopštio da ne vidi prostor za nju.

- Ne vidim svoju krivicu, niti vidim prostor za ostavku. Barem sam tako vaspitan. Moja savjest je mirna - potcrtao je on.

Milorad Vuletić iz Demokratske partije socijalista (DPS) rekao je da nepoznavanje prava nikoga ne oslobađa, dodajući da je ovaj predmet veoma složen. Vukčević je odgovorio da bez suda njegova krivica ne postoji.

Vukčević je na sjednicu Administativnog odbora došao sa advokatom Nenadom Guberinićem, a izlaganje crnogorskog režisera u sali je pratio i predstavnik Ambasade SAD-a iz odjeljenja za medije Bernard Čobaj.

Podsjećanja radi, odlukom ASK od 3. novembra ove godine utvrđeno je da je Vukčević bio u sukobu interesa, jer je istovremeno sa obavljanjem javne funkcije ostvario imovinsku korist po osnovu ugovornog odnosa sa privrednim društvom Galileo production iz Podgorice. 

Portal Analitika