Svijet

Vojska drži predsjednika na nišanu, tenkovi u glavnom gradu

Vojska Zimbabvea saopštila je danas da drži u pritvoru predsjednika te zemlje Roberta Mugabea i njegovu suprugu Grejs, kao i da obezbjeđuje vladine zgrade i patrolira ulicama prijestonice Hararea, prenosi AP.



 Vojska drži predsjednika na nišanu, tenkovi u glavnom gradu
blic/Guardian/b92Izvor

Rojters, pozivajući se na izvore iz vlade Zimbabvea, navodi da vojska tvrdi da je preuzela vlast u toj zemlji kako bi iskorijenila kriminalce koji se nalaze oko predsjednika Roberta Mugabea i izazivaju društvene i ekonomske patnje državi.

Tokom noći se čulo nekoliko snažnih eksplozijs u centralnim djelovioma Harerea, a njihov uzrok se ne zna.

Uhapšen je i zimbabveanski ministar finansija Ignacijus Ccombo.

Navodi se da je Ccombo vodeća figura u takozvanoj "G40" frakciji vladajuće stranke ZANU-PF, koju vodi Grejs Mugabe, supruga 93-godišnjeg predsjednika koja želi da ga naslijedi.

Očevidac je kazao Rojtersu da su vojnici i oklopna vozila blokirala puteve koji vode ka vladinim zgradama, parlamentu i sudovima u centru prijestonice Hararea, kao i da je vidio da stanovništvo nedaleko odatle stoji u redovima ispred banaka.

Vojnici su tokom noći zauzeli sjedište državne televizije ZBC i prema riječima izvora Rojtersa savladali neke od zaposlenih, poručivši ostalima da "ne brinu" pošto su tu došli da bi samo zaštitili televiziju.

Navodi se da je uticajni lider ratnih veterana koji su vodili rat za nezavisnost Zimbabvea Kris Mucvanga pozvao danas Južnu Afriku, druge države juga Afrike, kao i Zapad, da ponovo stupe u kontakt sa Zimbabveom.

Portal Analitika