Crna hronika

Rumunija protjerala samozvanog četničkog komandanta

Rumunija je protjerala proruski orjentisanog srpskog nacionalistu i samozvanog četničkog komandanta Bratislava Živkovića i zabranila mu ulazak u tu NATO članicu na 15 godina, nakon što je uhvaćen dok je slikao vojne radare na obali Crnog mora i pokušao da pošalje njihove koordinate, javila je britanska agencija Rojters.



Rumunija protjerala samozvanog četničkog komandanta
PobjedaIzvor

Živković je predsjednik Četničkog pokreta u Srbiji, koji je išao na Krim 2014-15. kako bi tamo podržao rusku intervenciju. Rojters podsjeća da je on novinarima na Krimu rekao kako je „prirodno da pomaže Rusima koji se bore protiv Ukrajinaca“. Nacionalna bezbjednost Portparol rumunske tajne službe Ovidiu Marincea izjavio je da su uočili da Živković „pokazuje interesovanje u pribavljanju tajnih dokumenata o ključnoj infrastrukturi i nacionalnim i savezničkim planovima u jugoistočnoj Rumuniji sa ciljem da utiče na naše strateško partnerstvo“.

Marincea je kazao da je Živković uhvaćen dok je slikao vojne radare na Crnom moru i pokušavao da pošalje njihove GPS koordinate.

- Želim da naglasim da ovaj srpski državljanin nije uspio da prikupi nikakva dokumenta ili tajne informacije - rekao je Marincea, dodajući da Živković predstavlja rizik po nacionalnu bezbjednost Rumunije. Živković je crnogorskoj javnosti postao poznat 2015. godine kada mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru. Iako se protjerivanje dovelo u vezu sa Živkovićevim boravkom na Krimu, samozvani četnički komandant je u izjavi za medije saopštio da mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru jer ,,nije prijavio boravak“. Tu nijesu prestale aktivnosti Živkovića vezane za Crnu Goru jer je krajem 2016. i početkom 2017. godine serijom tekstova u crnogorskim i srpskim medijima pokušao da diskredituje svjedoka saradnika Sašu Sinđelića u slučaju pokušaja terorističkih napada u Crnoj Gori.

- Imamo dokaze i spremni smo da ih damo Tužilaštvu kako je Sinđelić nudio novac našim članovima da bi 16. oktobra došli u Crnu Goru, odakle bi ih navodno prebacio u Ukrajinu. Pošto je Sinđelića još prije desetak godina zavrbovala ANB, znali smo da se radi o podvali i nijesmo otišli u Crnu Goru, nakon čega je za ovaj scenario angažovan bivši policajac Mirko Pajo Velimirović - tvrdio je Živković u izjavi koju je pod, naznakom ekskluzivno, objavio dnevni list Dan u izdanju od 6. novembra 2016. godine.

Teze medija Tadašnji stav Živkovića, kako je pisala Pobjeda, trebao je da podupre tezu dijela medija i političkih grupacija da je čitavi slučaj pripreme terorističkih napada u Crnoj Gori navodno izrežiran od strane specijalnog tužioca Milivoja Katnića i crnogorskih vlasti. Živković je samo nekoliko dana kasnije prijetio i smrću Sinđeliću poručivši da ,,mu život visi o koncu zbog izdaje koju je počinio“. Kako su tada javili mediji, uplašen za bezbjednost, Sinđelić je o tome obavijestio specijalnog tužioca, koji je naredio da ga odmah dovedu u Tužilaštvo kako bi uzeli izjavu u vezi tog događaja. Živković je u slučaju Crne Gore ,,mirovao“ skoro godinu dana da bi 21. oktobra ove godine u razgovoru za portal IN4S optužio Sinđelića da je ,,saradnik srpske tajne policije preko koga je crnogorska služba izmislila aferu državni udar“.

- Mislim da su ovi iz policije sa Sinđelićem dogovorili da njega neće osuditi jer je njihov igrač, ali su predvidjeli krucijalnu stvar. Sinđelića traži Hrvatska jer je tamo osuđen na 21 godinu zatvora pa se sada stvar oko njega mnogo zakomplikovala, pa sada ne znaju kako da se vade iz svega, jer on mora biti izručen i niko ga ne može spasiti - rekao je tada Živković. 

Portal Analitika