Ostalo

Odzvonilo fiktivnim klubovima i nezakonitom avansnom plaćanju (II)

Nacrtom zakona o sportu data su velika ovlašćenja inspektorima za sport, budući da je Ministarstvo sporta prepoznalo značajni nivo sive ekonomije u ovoj oblasti. Od inspektora se očekuje da ugase fiktivne klubove koji se, kako osnovano sumnjaju u Ministarstvu sporta, pojavljuju na konkursima za dodjelu državnog novca. Takođe, ministar Janović je ukinuo ustaljenju nezakonitu praksu avansnog plaćanja sportskim subjektima, čime se debelo zamjerio pojedinim savezima ali i klubovima.
Odzvonilo fiktivnim klubovima i nezakonitom avansnom plaćanju (II)
Predrag Zečević
Predrag ZečevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Inspektori za sport shodno propisu, po članu 129, mogu privremeno zabraniti rad sportske organizacije ili saveza do ispunjenja uslova. Takođe, mogu naložiti zatvaranje sportskog objekta koji ne zadovoljava uslove za održavanje sportskih priredbi.

Drugim riječima, neće biti više moguće igranje utakmica na terenima-oranicama i u salama koje prokišnjavaju. Takve stvari, koje često gledamo u našim ligama, i koje nikome ne služe na čast, ne smiju se više dozvoliti.

Upravo je na inicijativu ministra Nikole Janovića broj inspektora za sport u Upravi za inspekcijske poslove, sa jednog povećan na četiri. Ne računajući glavnog inspektora.

05katanacFiktivni klubovi i ista lica: Poseban zadatak inspektora za sport, na kome insistira Ministarstvo sporta, je rigorozna kontrola fiktivnih, i klubova koji se nijesu preregistrovali budući da nezakonito funkcionišu.

Pored toga, nadležni su primijetili da se ista lica pojavljuju u upravljačkim i stručnim strukturama u više sportskih organizacija u okviru istog sporta, što predstavlja razlog za zabrinutost i ukazuje na potrebu da inspekcijski nadzor u oblasti sporta mora značajno biti unaprijeđen.

Savezi pominju neustavnost: Međutim, dio saveza smatra da je protivustavno ograničavanje istim licima da budu članovi upravljačkih struktura u više klubova.

 Da li je zaista nezakonito, biće utvrđeno kroz redovnu vladinu proceduru. Ono što je sigurno da Crna Gora ima oko 1.500 klubova, što je previše, da veći dio njih nema sponzora i da preživljava od pomoći države.

janovicglViše novca za sportske organizacije: Dolaskom ministra Nikole Janovića, država je značajno povećala novčanu podršku sportu. Na osnovu javnog konkursa, iz državnog budžeta je, ove godine, sportskim organizacijama isplaćeno čak četiri miliona eura.

To je značajno veća suma ne samo u odnosu na prethodne godine, već i u odnosu na 2016. godinu, koja bila godina Olimpijskih igara. I kada su, po pravilu, potrebna veća izdvajanja za sport.

I podrška savezima je bila izuzetno izdašna. Od ukupnog iznosa, oko 3,5 miliona eura je dobilo 25 saveza, što je 50 odsto više novca u odnosu na dvije godine ranije. Crnogorski olimpijski komitet je dobio 490.000 eura što je desetak odsto više nego prije dvije godine.

Pojedini sportski savezi, naročito iz borilačkih vještina, ove godine ostali su bez podrške Ministartsva sporta po osnovu javnog konkursa o sufinansiranju Naime, Crnogorski olimpijski komitet kao krovna asocijacija nije uvrstio te saveze u listu sportova i disciplina, a mnogi od njih nijesu zadovoljili osnovne formalno pravne uslove. 

Problem sa nezakonitim avansom: Kad smo kod pravnih uslova, Ministarstvo sporta se na samom početku susrelo sa velikim brojem zahtjeva za uplatu avansnih sredstava koje su sportski subjekti dostavljali na osnovu ,,ranije prakse isplate avansnih sredstava”.

"Svako prethodno izdvajanje sredstava sportskim subjektima predstavljalo bi prejudiciranje odluke Komisije za raspodjelu sredstava na osnovu čega bi zakonitost konkursne procedure i transparentnost procesa dodjele sredstava sportskim subjetima bila dovedena u pitanje", glasi stav Ministarstva po ovom pitanju.

Ministar Janović je zaustavio tu nezakonitu praksu i debelo se zamjerio savezima ali i klubovima. Nižerangirani službenici pojedinih saveza i klubova su na društvenim mrežam čak dotle išli da su otvoreno pisali da će Ministarstvo sporta degradirati crnogorski sport.

ulaganjeZnačajna ulaganja: Međutim, značajna ulaganja u sportsku infrastrukturu je dokaz da je Ministarstvo na pravom putu.

Ministarstvo je ove godine opredijelilo 300 hiljada eura za sportske školske rekvizite, 350 hiljada eura opštinama za sportsku infrastrukturu, 110 hiljada za renoviranje školski sala ispregovaranih donacijom kineske ambasade, 150 hiljada dječijoj bolnici i blizu 200 hiljada sportskih premija za osvajače medalja na ovogodišnjim evropskim i svjetskim takmičenjima.

Ono što je najveća zamjerka ljubitelja sporta, među njima i potpisnika ovih redova, je što Crna Gora nema savremen novi nacionalni stadion. Naravno, za tako nešto je kriva je izvršna vlast koja nije iskoristila period investicionog buma i suficita u budžetu da napravi stadion kakav zaslužuje Crna Gora kao država.

Jedna od glavnih poruka Nacrta zakona o sportu je da ukoliko neko želi da osnuje sportski klub, sportsko-rekreativnu organizaciju ili sportski savez, da u tu misiju ne kreće bez sportista, sportskih objekata, stručnog kadra i sportske opreme.

Nacrt zakona je veoma dobra osnova za razvoj sporta, a ministar Janović je izrazio spremnost da prihvati tehničke primjedbe saveza… (Nastaviće se)

 

Portal Analitika