Region

Glavni turski mafijaši kupili srpske pasoše

U Novom Pazaru 9. novembra uhapšen je Turčin koji je preko tamošnjih službenika obezbijedio pasoše za oko 300 svojih sunarodnika.
Glavni turski mafijaši kupili srpske pasoše
BlicIzvor

Među onima koji su kupovali srpske pasoše ima i poznatih imena turskog podzemlja. Oni su dobijali prave srpske pasoše na lažna imena, što su plaćali i do 10.000 eura. S tim pasošima su mogli slobodno da putuju po cijeloj Evropi, čak i ako postoje crvene Interpolove potjernice za njima. Cijena srpskog pasoša kada se identitet ne mijenja bila je od 2.000 eura pa naviše. Srpske institucije sada razmjenjuju podatke sa Turskom i drugim evropskim državama, ali i onim zemljama gdje Srbima nije potrebna viza. Razmjenjuju se informacije o korišćenju ovih pasoša, kao i osobama koje ih koriste.

Pretkrivični postupak je prvo vodilo srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je predmet ustupilo novopazarskom Višem tužilaštvu jer nije bila u pitanju organizovana kriminalna grupa. Novopazarsko tužilaštvo je u saradnji sa Bezbjednosno-informativnom agencijom (BIA) završilo istragu u kojoj je uhapšen turski državljanin Umit Jardimci (42 godine), koji se tereti da je sve osmislio i sproveo.

Portal Analitika