Abiznis

Danas predstavljaju predlog budžeta

Vlada će danas u Vili Gorica u Podgorici predstaviti prijedlog budžeta za narednu godinu i projekciju makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za period 2017 - 2020. 
Danas predstavljaju predlog budžeta
PobjedaIzvor

Na sjednici koja je sinoć počela u 19 časova i nije završena do zaključenja Pobjede, Vlada je raspravljala o ova dva dokumenta. Koje su promjene od nacrta do prijedloga budžeta znaće se danas.

Podsjetimo da je Pobjeda prije par dana, pozivajući se na nezvanične izvore, objavila cifre iz nacrta državne kase. Po tim informacijama budžet bi trebalo da bude ,,težak” 1,996 milijardi eura. Izvorni prihodi u Nacrtu budžeta za 2018. planirani su na 1,705 milijardi eura, što predviđa rast u odnosu na plan za tekuću godinu za 7,8 odsto ili nominalno 123,2 miliona eura.Tekući budžet trebalo bi da bude 864 miliona eura, a kapitalni 284 miliona eura.

Tekuća budžetska potrošnja u narednoj godini, kako je zacrtano, u potpunosti će biti finansirana iz izvornih prihoda. Zaduživanje u 2018, ako ne bude kakvih promjena do usvajanja zakona o budžetu, trebalo bi da bude 295 miliona eura, od čega 190 miliona za auto-put. Podsjetimo da u skladu sa Zakonom o budžetu I fiskalnoj odgovornosti Vlada do 15. novembra prijedlog g budžeta treba da uputi Skupštini na usvajanje. 

Portal Analitika