Društvo

Predavanje o Hirošimi i Nagasakiju na Univerzitetu Mediteran

Na Univerzitetu Mediteran će se 16. novembra u 12 časova održati predavanje o stradanju od atomske bombe japanskih gradova Hirošima i Nagasaki. 
Predavanje o Hirošimi i Nagasakiju na Univerzitetu Mediteran
Portal AnalitikaIzvor

Događaj je dio kampanje za promociju mira i aboliciju nuklearnog oružja. Tom prilikom će na Univerzitetu Mediteran boraviti direktor Memorijalnog muzeja Mira, Hirošima (Peace Memorial Museum, Hiroshima), gospodin Kenji Shiga, kao i jedan od malobrojnih preživjelih gospodin Sadao Yamamoto, koji će prisutnima prenijeti dio svojih iskustava iz pomenutog perioda.

Predavanje će se održati u amfiteatru 102, na prvom spratu. Sadao Yamamoto je rodjen 1931. godine i imao je 14 godina kada je atomska bomba pala na Hirošimu 6.avgusta 1945. godine. Nalazio se oko 2.5. kilometara od hipocentra kada je bomba eksplodirala.

sadao-yamamoto

Postao je advokat za aboliciju nuklearnog oružja putem držanja predavanja i svjedočenja o događajima iz tog perioda. Dirigovao je 1970. godine, prvim izvođenjem ISHIBUMI - rekvijema za muški hor komponovanim u čast učenika prvog razreda niže srednje škole koji su stradali kada je bomba eksplodirala.

Shiga je 12. po redu direktor jedinstvenog muzeja u svijetu. On je druga generacija preživjelih (hibakusha) od atomske bombe.

kenji-shiga

Kroz internacionalnu kampanju “Gradonačelnici za mir” sporovodi intenzivne aktivnosti na  promociji mira i aboliciji nuklearnog oružja na globalnom nivou.

Portal Analitika