Abiznis

Cijene nafte na najvišem nivou od sredine 2015. godine

Na svjetskim tržištima su cijene nafte prošle sedmice porasle oko dva posto i dosegnule najviši nivo u dvije i po godine jer ulagači vjeruju da će OPEK produžiti dogovor o smanjenju proizvodnje i na cijelu iduću godinu.

Cijene nafte na najvišem nivou od sredine 2015. godine
SEEbizIzvor

Na londonskom tržištu je cijena barela prošle sedmice porasla 2,4 posto, na 63,55 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula i 64,65 dolara, najviši nivo od maja 2015. godine.

Na američkom tržištu je barel poskupio 1,9 posto, na 56,72 dolara, a tokom sedmice cijena mu je dosegnula 57,92 dolara, najviši nivo od juna 2015. godine.

Od maja cijene nafte porasle su oko 40 posto, a podršku cijenama već dugo vremena pružaju očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEK) i iduće godine ostati pri dogovoru o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno kako bi se smanjila neravnoteža između velike ponude i manje potražnje.

Na tržištu očekuju da će članice OPEK-a na sastanku krajem novembra postići dogovor o tome.

"Na tržištu su  i dalje uvjereni da će OPEK uspjeti uravnotežiti tržište produženjem razdoblja smanjene proizvodnje. Pozornost se stoga usmjerava na svaku vijest koja potkrepljuje te procjene", tumače analitičari Komercbanka.

No, ističu i to da bi visoke cijene nafte mogla dovesti do rasta proizvodnje iz škriljaca u SAD.

Procjenjuje se da će prosječna proizvodnja u SAD u ovoj godini porasti na 9,2 miliona barela dnevno, dok je lani iznosila 8,9 miliona. Iduće bi godine, pak, mogla dosegnuti rekordnih 10 miliona barela dnevno.

 

Portal Analitika