Društvo

Zabrana pušenja na svim radnim i javnim prostorima

Broj pušača u Crnoj Gori porastao je u proteklih pet godina za 4,4 odsto, saopšteno je na konferenciji za novinare a iz Ministarstva zdravlja su najavili novi zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.
Zabrana pušenja na svim radnim i javnim prostorima
Portal AnalitikaIzvor

Novim predlogom  Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda predviđeno je ograničavanje, odnosno zabrana upotrebe duvanskih proizvoda u svim radnim i javnim prostorima, a prvi put se zakonski uređuju novi duvanski proizvodi i elektronske cigarete.

„Proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda će nakon dostavljanja detaljnih analiza o štetnosti emisije suspstanci novih duvanskih proizvoda moći da ih stavljaju na tržište, tek nakon dobijanja odobrenja Ministarstva zdravlja“, rekla je direktorka Direktorata za zdravstvenu zaštitu dr Alma Hajdarpašić Drešević.

Zakonom se, dodala je ona, uređuje i veća kontrola štetnih sastojaka duvanskih proizvoda, jer se prvi put uvodi obaveza dostavljanja popisa aditiva koji se koriste u proizvodnji kao sastojak duvanskih proizvoda.

„Te podatke će IJZ i Ministarstvo koristiti za izradu analize o štetnosti duvanskih proizvoda“, kazala je Hajdarpašić Drešević na konferenciji za novinare organizovanoj povodom Nacionalnog dana kontrole duvana,

Novi predlog che nakon usaglašavanja sa Komisijom Evropske unije, biti dostavljen Vladi na utvrđivanje do kraja godine.

„Pušenje zauzima razmjere svjetske epidemije, a podatak SZO iz 2014. godine, da je Crna Gora zauzela prvo mjesto na listi zemalja u kojima se najviše konzumiraju duvanski proizvodi, je podatak koji nas dodatno obavezuje da djelujemo u pravcu edukacije i prevencije, što je i Evropska praksa“, kazala je Hajdarpašić Drešević.

Ona je dodala da su alarmanti podaci koji se tiču procenata oboljelih i umrlih u Crnoj Gori od hroničnih nezaraznih bolesti, koje su u stalnom porastu i koje su, značajnim dijelom, uzrokovane upotrebom duvanskih proizvoda.

„U strukturi umiranja i obolijevanja u Crnoj Gori dominiraju hronične nezarazne bolesti i prema podacima IJZ, taj udio iznosi 80 odsto“, istakla je Hajdarpašić Drešević.

Nacionalnlna koordinatorka za kontrolu duvana i direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje, Agima Ljaljević, kazala je da je istraživanje sprovedeno u populaciji od 15 do 64 godine pokazalo da je zastupljenost stanovnika koji puše povećana na 35,4 odsto.

Ona je podsjetila da je ta zastupljenost u 2012. godini bila 31 odsto.

„Navedeni podaci zabrinjavaju, posebno zbog toga što je u Crnoj Gori, do ovog istraživanja evidentiran trend pada konzumenata duvanskih proizvoda“, kazala je Ljaljević.

 

 

 

Portal Analitika