Fudbal

Italija za plasman na 15. uzastopni Mundijal

Hrvatska i Švajcarska su uspješno okončale zadatak u evropskom baražu, a večeras od 20:45, sa istim ciljem da se plasiraju na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, igraju Italija i Švedska na San Siru u Milanu. Prvi meč pripao je Švedskoj koja je slavila rezultatom 1:0.
Italija za plasman na 15. uzastopni Mundijal
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
klix.baIzvor

Italiji je na Frends Areni u Solni presudio Jakob Johanson koji je savladao Bufona u 61. minutu meča, samo četiri minuta nakon ulaska s klupe.

Plasman Švedske na Mundijal značio bi da će Italijani nakon 60 godina i 14 uzastopnih plasmana prvi put propustiti smotru najboljih reprezentacija svijeta, kao i da Bufona više nikada nećemo vidjeti na velikom takmičenju, pošto je legendarni golman Juventusa najavio oproštaj od profesionalnog fudbala na kraju sezone.

Stoga je Italija pod velikim pritiskom. A pritisak je još veći, posebno za selektora Venturu, pošto Azuri večeras ne mogu računati na suspendovanog vezistu PSŽ-a Marka Veratija. Njega će vjerovatno zamijeniti vezista Napolija, Žoržinjo, ali problem je taj što Žoržinjo nikada ranije nije nastupao za Italiju.

"Mi smo Italija i ukoliko se plasiramo, volio bih da možemo da kažemo da smo to uradili igrajući fudbal. Ne znam kakva će biti utakmica, ali nadam se da će biti odigrana u korektnoj atmosferi", izjavio je Ventura.

Pozitivna vijest za Italijane je povratak napadača Valensije Simonea Zaze koji je zbog povrede propustio prvi meč, kao i bolje stanje Andree Belotija koji jeste igrao u prvom meču, ali je nastupio nakon povrede.

Kod selektora Švedske Andersona nema problema u sastavu pred ovaj meč tako da skandinavski tim spreman putuje po senzaciju i svoj prvi Mundijal nakon 2006. godine.

"Potpuno smo svjesni zadatka koji je pred nama, ali idemo u Italiju sa vođstvom 1:0. Željeli smo da sačuvamo mrežu u prvom meču i zadovoljni smo zbog toga, ali sada se moramo fokusirati i odraditi sve kako treba. Ostaćemo skromni i dati sve od sebe da se plasiramo u Rusiju", kazao je vezista Hala Sebastijan Larson.

Portal Analitika