Društvo

Komemorativna sjednica povodom smrti Vasa Noka Vujovića

Komemorativna sjednica povodm smrti Vasa –Noka Vujovića, dugogodišnjeg fudbalskog sudije i fudbalera Lovćena održana je na Cetinju.
Komemorativna sjednica povodom smrti Vasa Noka Vujovića
Jelena Đukanović
Jelena ĐukanovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

- Mnogi za fudbal kažu da je „najvažnija sporedna stvar na svijetu“. Svojim životom i posvećenošću ovom sportu, predanošću koja se protegla na više od pola vijeka, Vaso - Noko Vujović nam je pokazao da je fudbal i mnogo više od toga - strast i način života - kazao je Ivan Vukmirović, koji se u ime FK Lovćen oprostio od Noka Vujovića.

Vaso – Noko Vujović rođen je na Cetinju 1947. godine. Od malih nogu, "bubamara" je bila njegova omiljena igračka. Već sa 17 godina, 1963. godine debitovao je za FK Lovćen i ostao mu vjeran narednih 15 sezona, nastupivši u blizu 500 utakmica u crvenom dresu, jedinom za koji je kao fudbaler znao. Za to vrijeme, zaslužio je pozive u mladu reprezentaciju Crne Gore i selekciju Druge lige Istok, i bio neko na koga su se ugledali.

Navijači najstarijeg crnogorskog kluba su, u anketi povodom obilježavanja 75 godina postojanja Lovćena, 1988. godine svrstali Noka Vujovića u Lovćenov „Tim snova“, na poziciji lijevog beka, u društvu Milutina Miša Pajovića, Vasilija – Ćika Radovića, Sretena – Cure Banovića, Ljubomira Radanovića i ostalih cetinjskih fudbalskih legendi.

- Crveni dres Noko Vujović je 1979. godine zamijenio sudijskim. Već 1984. godine dospio je na listu prvoligaških arbitara. Dvije godine kasnije, postao je prvi Crnogorac sa znakom FIFE, i kao internacionalac sudio 10 utakmica.

Na zelenom terenu ostao je sve do 1995. godine, kada je morao da se povuče zbog starosne granice. U znak poštovanja za urađeno, povjereno mu je suđenje prve utakmice finala Kupa SR jugoslavije između Crvene Zvezde i Obilića. Vaso –Noko Vujović je bio i član Predsjedništva Sudijske organizacije Crne Gore u više saziva, dio Izvršnog odnora FSCG, kao i komesar  za sudije i suđenje.

Od 1997. godine nosio je priznanje zaslužnog fudbalskog radnika Crne Gore. Za sve to vrijeme bio je neko na koga se Lovćen mogao osloniti. Još od 1983. godine uvršten je u UO kluba, a kasnije je u nekoliko navrata bio član rukovodstva, da bi u julu 2013. postao sportski direktor. Sa njim u toj ulozi, naš klub je ostavrio vjekovni san - domogao se nacionalnog trofeja, Kupa Crne Gore, i debitovao je u takmičenjima pod nadležnošću UEFE. Vaso Noko Vujović je bio jedan od onih zaslužnih koji su „kamen po kamen“ gradili slavu Lovćena – kazao je Ivan Vukmirović.

Opraštajući se od Noka Vujovića, Vukmirović je kazao da je Noko bio gospodstven, uglađenih manira, poštovan širom nekadašnje zajedničke države, bio je neko po kome se fudbalsko Cetinje prepoznavalo, i neko čije će fizičko odsustvo prijestonica još kako osjećati.

- Njegova zvijezda će dugo sijati nad Obilića poljanom - poručio je Vukmirović.

Od Vasa Noka Vujovića oprostio se i dugogodišnji fudbalski sudija Vidoje Đukić.

Komemorativnoj sjednici prisustvovali su osim članova porodice, gradonačelnik Aleksandar Bogdanović, predsjednik skupštine prijestonice Jovan Martinović, doskorašnji predsjednik Senata dr Milovan Janković, uprava i fudbaleri Lovćena, i brojni prijatelji.

J. Đukanović

Portal Analitika