Politika

Takozvana građanska opozicija: Nastaviti politički bojkot

Predstavnici dijela opozicije počeli su danas u sjedištu DEMOS-a sastanak o aktuelnoj političkoj situaciji. Učesnike sastanka su dočekali predstavnici tzv. "Građanskog bloka", sa nekim su razgovarali pitajući ih đe su naše pare, a pojedini medji su objavili da su neke su i vrijeđali, poput predsjednika Demokrata Alekse Bečića.
Takozvana građanska opozicija: Nastaviti politički bojkot
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici stranaka građanske opozicije su na današnjim konsultacijama zaključili da treba kao čin političke odgovornosti nastaviti politiku bojkota parlamenta dok se ne prihvate predlozi opozicje u kome su sadržana dva bitna demokratska elementa. Saopštili su i da su odlučil da ne prihvate izbore koji su se odvijali u uslovima objavljenog državnog udara.

''Tri zahtjeva, zapravo predloga kojim se na demokratski način može otvoriti put izlaska iz krize i neregularnog stanja političkog sistema koji svakim danom sve više degradira zemlju i na međunarodnom planu, posebno u kontekstu usporavanja integracionih procesa Crne Gore u Evropsku uniju. Uprkos upozorenjima opozicije i ukupne demokratske javnosti vladajuća stranka nastavlja neskrivene akcije s ciljen da vrati Javni servis u partijski posjed koji bi opet primarno ostvarivao široku propagandu režima. Vladajuća stranka hoće opet servis koji nekritički zastupa vladinu politiku, negira kriminal i korupciju, napada sve one koji u javnosti kritički i nezavisno djeluju, sve do daljeg pranja biografija svojim poslodavcima iz vrha vlasti'', stoji u dokumentu koji je nakon sastanka dostavljen medijima.

Sa sastanka poručuju da Đukanović želi ponovo da kontroliše Javni servis.

''Iako se akcija odvija preko partijskih vojnika i u providnom zapravo tragikomičnom kontekstu simulirane zakonitosti svima je jasno da se iza ove autokratske, mračne iznad svega antievropske inicijative stoji šef režima Milo Đukanović. Plašeći se slobodnih medija i naviknut da djeluje isključivo uz pomoć kontrolisanih glasila i korumpiranih novinara, Đukanović ne samo da je u takve svrhe pored kontrolisanih režimskih glasila uvozio tabloidno uslužne medije iz Srbije - Informer, Pink.. - već hoće da ponovo vlada javnim servisom koji bi uređivale njegove specijalne službe. Podsjećamo da je Eu u nekoliko izvještaja o napredovanju insistirala na neophodnosti reformisanja Javnog servisa. Napominjemo da su trenutno stvoreni uslovi za izgradnju profesionalnog Javnog servisa koji u svojoj autonomnosti treba da bude jedino odgovoran građanima, pritom sa jednakim ostojanjem od vlasti i opozicije'', zaključuje takozvana Građanska opozicija.

Sastanku su prisustovali lideri Demosa Miodrag Lekić, Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, Građanskog pokreta URA Dritan Abazović  i Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić.To je njihov treći sastanak, a prethodna dva odžana su u prostorijama Demokratske Crne Gore i Socijalističke narodne partije.

sastanak-gradjanske-opozicije-3


Nakon poslednjeg sastanka koji je održan 16. oktobra, saopšteno je da građanska opozicija ne odustaje zahtjeva za održavanjem prijevremenih izbora.dva

"Izbori u skladu sa preporukama OEBS-a i drugim predlozima opozicionih političkih subjekata u cilju suzbijanja izbornih manipulacija, garant su političke i instuticionalne stabilnosti u Crnoj Gori“, poručile su tada Demokrate, SDP, Demos, SNP i URA.

etiri

 

 

 

 

 

Portal Analitika