Svijet

Evropska vojska postaje stvarnost?

Najmanje 20 zemalja Evropske unije potpisaće danas u Briselu sporazum za novi odbrambeni savez za finansiranje i razvoj zajedničke vojne opreme.
Evropska vojska postaje stvarnost?
rojtersIzvor

Kako prenosi Rojters, potpisivanje Sporazuma o stalnoj strukturnoj saradnji (PESKO) promovišu Francuska i Njemačka. 

Nakon višegodišnjeg smanjenja troškova u Evropi i oslanjanja na SAD kroz NATO, Francuska i Njemačka se nadaju da će sporazum ujediniti nacije u čvršćoj odbrambenoj saradnji, koja podrazumjeva vojnike i oružje. 

Pored Francuske i Njemačke, dosad su Italija, Španija i još oko 16 zemalja EU obećale da će se pridružiti paktu, koji bi zvanično mogao da stupi na snagu u decembru, kada se budu sastali lideri EU. 

Velika Britanija, koja namjerava da napusti Uniju otkako je održan referendum o "bregzitu" 2016. godine, neće učestvovati u sporazumu, dodaje Rojters, pozivajući se na navode zvaničnika koje agencija ne imenuje. 

Velika Britanija dugo je pokušavala da zaustavi saradnju EU u oblasti odbrane, smatrajući da bi to dovelo do formiranja vojske EU. 

Zapadnoevropska unija, vojni savez osnovan 1948, kao prethodnica NATO-a, prestala je da postoji stupanjem na snagu Lisabonskog sporazuma. Ovaj sporazum ukinut je 2010. godine, a organizacija je prestala sa radom naredne godine.

 

 

Portal Analitika