Društvo

Pružena šansa ruši predrasude

Osobe sa invaliditetom diskriminisane su prilikom zapošljavanja u Crnoj Gori, a najmanje razumijevanja za njih imaju državne institucije - ocijenio je za Pobjedu Ranko Vojvodić, jedan od učesnika u šestomjesečnom programu kroz koji su se članovi ove društvene grupe profesionalno usavršavali i znanja primijenili u praksi.
Pružena šansa ruši predrasude
PobjedaIzvor

Projekat koji je realizovala NVO Centar za građansko obrazovanje u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje bio je prilika za osmoro osoba sa invaliditetom iz Podgorice, Danilovgrada i Nikšića usavrše komunikacione vještine i znanja o ljudskim pravima. Nakon obuke su imali pola godine plaćenog angažmana u sedam nevladinih organizacija i u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Prilika za rad

Vojvodić, koji je zavšio Fakultet za poslovno-civilnu bezbjednost, radio je pola godine u Centru za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CG) i za Pobjedu je ispričao da se od prvog dana osjećao kao dio kolektiva, „zahvaljujući toplom dočeku poslodavca i zaposlenih“.

- Bio sam zadovoljan što ću steći nova znanja i iskustva. Radio sam kao novinar i sve poslove samostalno obavljao. Osobe sa invaliditetom bile bi takoreći nevidljive da nema nevladinih organizacija koje ih angažuju - istakao je Vojvodić.

Sagovornik ocjenjuje da se prema toj društvenoj grupi krajnje diskriminatorski postavljaju oni koji rade u državnim službama.

- Veoma je mali procenat zaposlenih osoba sa invaliditetom u državnoj službi koja je tako sistematizovana da pruža najviše prilike za zapošljavanje. Prilično je licemjerno pritiskati privatni sektor da nas zaposle. Ako država iskreno želi da pomogne, onda može u konkursu koji raspisuju državni organi da se naznači da prioritet u zapošljavanju imamo baš mi - poručio je Vojvodić.

Kako je naveo, godinama se prijavljivao na konkurse za poslove koji su raspisani preko Uprave za kadrove.

- Iako sam na testiranjima pokazao zapažene rezultate, starješina organa je uvijek birao kandidata bez invaliditeta. Ako je donesen Zakon o zapošljavanju koji predviđa kvotu za zapošljavanje tih lica, očekivano je da ih se pridržavaju upravo državni organi. Neistinite su tvrdnje pojedinih državnih službenika da među nama nema osoba sa potrebnim kvalifikacijama. Moj primjer to jasno pokazuje. Sa završenim specijalističkim studijama bezbjednosti, bogatim radnim iskustvom na odgovornim mjestima, brojnim stečenim kvalifikacijama, dobrim poznavanjem rada na računaru, godinama tražim posao, bezuspješno - rekao je Vojvodić.

On je naveo da je zahvalan na prilici koju je dobio u Centru za istraživačko novinarstvo.

 

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika