Društvo

Mićo i Cica počeli osmu deceniju braka

Koliko u Crnoj Gori ima bračnih parova koji su napunili sedam decenija zajedničkog života. Kako bi bilo okupiti ih da ih najprije dobro pogledamo i očima dotaknemo ta lica. A onda da zapamtimo svaku riječ koju izgovore, pa makar imale i tu staračku nejasnoću.
Mićo i Cica počeli osmu deceniju braka
PobjedaIzvor

Kako bi to bili poučniji akcenti, okrugli stolovi, tribine, radionice od ovih brojnih koji se organizuju na silu da bi se opravdala donatorska sredstva i da bi se navodno poslale poruke životu i njegovim učincima.

A ima li većeg učinka i podviga nego – sedamdeset godina zajedno.

Pitamo Milovana Mića Bulatovića i Jovanku Cicu Bulatović, koliko ovaj današnji njihov osmijeh liči na onaj osmijeh iz 13. novembra 1947. kada su jedno drugom rekli to obično a veliko – da.

Oni opet odgovaraju osmijehom i kratkom rečenicom.

- Ostaralo se, toliko toga se preturilo preko glave. Ali eto, opet osmijeh. Zaslužili smo ga, stvorena je porodica, velika i srećna, ponosni smo... Toga 13. novembra 1947. godine, skronma svadba u kolašinskom Smajlagića Polju.

Sve oči uprte u baš mlade mladence. Milovan Mićo Ristov Bulatović ima 22 godine, a Jovanka Cica Šćepanova Rakočević, tek 16 i po godina.

- Cica je dolazila kod tetke koja je živjela u našem komšiluku i tu smo se upoznali. Ipak, prosidba odnosno saglasnost se mogla desiti jedino preko njene majke Milosave. Ona je uvažavala našu porodicu i đevojka je dobijena...

Teške poratne godine. Dosta neizvjesnosti ali i dosta hrabrosti. Mićo i Cica imaju zajedno nepunih 39 godina kada odlučuju da počnu zajednički život. I danas je za đevojku brak sa 16 i po godina rijetkost. A tada…

- Bilo je važno da majka dadne saglasnost, a sve ostalo je bilo sudbina. Da se nađemo, da se dogovorimo. Naravno, da se zavolimo, to je bilo najprije…

 

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika