Košarka

Pala i Cedevita, novi trijumf BUDUĆNOST VOLIJA!

Budućnost Voli je pobijedila Cedevitu 66-60 (23:16 11:19 13:12 19:13) u dvorani "Verde", u derbiju osmog kola ABA lige. Ovim trijumfom "plavi" ostaju lideri Jadranske lige, sa sedam pobjeda i jednim porazom.
Pala i Cedevita, novi trijumf BUDUĆNOST VOLIJA!
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Budućnost su do pobjede vodili Nemanja Gordić sa 13 i Filip Barović i Kajl Gibson sa po 11 postignutih poena. U zagrebačkom timu su se istakli Dimitris Nikols i Kevin Marfi, sa po 11 upisanih koševa. Izuzetno tvrda utakmica koju je Budućnost dobila bez Alekse Ilića i Petra Popovića kojih nije bilo u sastavu "plavih".

Teško se dolazilo do realizacije, naročito u drugom poluvremenu. "Plavi" su vodili i devet poena, ali Cedevita je odgovorila svojom serijom za 58-57, ali je potom Ivanović pogodio važne poene. Pokušala je Cedevita da se vrati niskom petorkom, ali Nikols ipada zbog pet ličnih i tada ključne poene postiže Gordić za plus četiri na tridesetak sekundi prije kraja.

Kompletnu statistiku meča pogledajte OVDJE.

* * *

Prve poene u utakmici postiže Cedevita, pa Zoran Nikolić pogađa za Budućnost Voli. Na 4-2 je povisio Nemanja Gordić. Poeni Nikolsa za goste, pa Nikolić za "plave" vraća dvojku. Filip Krušlin trojkom povisio na 6-8. Izgubljena lopta za Budućnost Voli, Gibson gazi aut-liniju. Gordić poentira za 8-10. Greška Ukića u koracima. Trojka Gibsona za Budućnost. Novi poeni za "plave" za seriju od 8-0 i tajm-aut Cedevite koji zove Jure Zdovc.

Nastavljena je utakmica promašajem Muse. Danilo Nikolić promašuje za tri, pa i Krušlin na drugoj strani. Ništa od poena za Gordića. Nije prošao povratni pas za Krušlina, Ivanović umjesto Gordića ulazi na parket. Faul kapitena Šehovića, slobodna za Katića, dva od dva. Težak šut D. Nikolića preko Nikolsa i lopta je za Cedevitu. Dobra odbrana Barovića nad Stipanovićem, pa promašaj Barovića za "plave". Poeni Stipanovića za 14-14, koji pravi prvi faul.

Lopta sa strane za Budućnost, pas Gibsona za Barovića koji poentira pod faulom i dodatno pogađa za 17-14. Poeni Barovića na asistenciju Ivanovića nakon izgubljene lopte Cedevite, koja nakon toga opet gubi loptu. Faul Žganeca na Baroviću, Cedevita ispunjava bonus i dva poena Gibsona za 21-14. Loš faul Kajla Gibsona, Musa je na liniji penala, dva od dva. Posljednji minut prve četvrtine. Pod faulom pogađa Ivanović, lična Čerija. Na terenu je ponovo Marfi. Greška u koracima i nova izgubljena lopta. Odbranila se Cedevita na četiri sekunde do kraja prve dionice. Niska postava gostujuće ekipe. Cigla Ukića preko ruke Šehovića za kraj prvog perioda.

- - - 

Prvi napad za "plave" u drugoj četvrtini, trojka Milića Starovlaha za tri boda 26-16. Vraća trojku Marfi 26-19. Faul u napadu Šehovića. Izgubljena lopta za Cedevitu, pa promašaj Nikolića. Druga lična za Seada Šehovića koji je spriječio kontru gostiju. Trojka Marfija za Cedevitu 26-22. Lična Muse. Promašaj Ivanovića za tri, pa posjed za "plave" od deset sekundi. Lendri se bori, Sead promašuje za tri, poeni Džonsona na asistenciju Marfija za 26-24. Trojka Kevina Marfija nakon propalog napada Budućnosti za vođstvo gostiju 26-27 i seriju od 11-0. Musa promašuje za tri, izblokiran Zoran Nikolić od strane Džonsona, pa Marfi promašuje zakucavanje na drugoj strani uz faul, jedno od dva. 

Faul Roko Leni Ukića. Lopta sa strane za "plave", Barović promašuje sa poludistance. Greška u koracima na polasku u dribling Marfija. Nesportski faul Krisa Džonsona nad Barovićem koji ima dva slobodna bacanja (jedno od dva) i loptu sa strane za Budućnost. Koš Barovića iz igre za prekid serije od 12-0 koju su napravili gosti. Izgubljena lopta za Cedevitu, deseta po redu. Ivanović za tri poena, lopta izlazi iz obruča. Faul Kajla Gibsona, Krušlin promašuje za tri uz zvuk sirene. Poeni Gibsona za 31-28 i mini seriju "plavih" od 5-0. Tajm-aut Cedevite.

Izgubljena lopta gostiju, pa propao napad Budućnosti. Marfi ide na klupu. Katić prošetao na polaganje za 31-30. Ništa od poena Ivanovića. Stipanović kratko flouterom, pa faul Nikolsa. Prodor Gordića za nove poene i faul Katića nad njim za dodatno slobodno bacanje koje pogađa. Poeni Stipanovića, pa promašaj D. Nikolića za Budućnost. Trojka Krušlina za 34-35 i tajm-aut Džikića. Napad za Budućnost do kraja četvrtine. Gordić iz driblinga za tri poena, kratko, i Cedevita na poluvremenu vodi jedan razlike.

- - -

Krušlin polaganjem na drugi obruč za nove poene i 34-37 na startu treće četvrtine. Gibson brži od Nikolsa i poentira za ukupno njegovih devet poena. Faul Zorana Nikolića. Prodor i promašaj Ukića. Faul Nikolsa nakon promašaja Gordića. Kajl Gibson poentira za 38-37. Treća trojka za Filipa Krušlina. Propao napad "plavih". Džonson sa poludistance pogađa za dva i 38-42. Greška u koracima Filipa Barovića i novi napad gostiju. Promašaj Marfija za dva poena, kao i Gordića sa poludistance. Propao napad Cedevite, pa poeni Gordića za 40-42. Faul Karla Žganeca na Baroviću, njegov drugi. Poeni Barovića za novo izjednačenje 42-42. Stipanović promašuje poluhorog. Ivanović srlja i gubi loptu, pa nevjerovatan promašaj Čerija. Kapiten Šehović promašuje trojku. Tvrda treća četvrtina se nastavlja još jednim lošim napadom gostiju i promašajem Gibsona za dva poena. Petlja Musa, a Nikola Ivanović ga faulira. Katić kratak za tri poena, pa faul Muse njegov drugi na utakmici. Cedevita izlazi iz bonusa. 

Napamet bačena lopta Čerija i novi napad za Budućnost Voli. Faul Džonsona nad Kajlom Lendrijem, dva od dva. Propao napad gostiju, izblokiran Čeri, pa promašaj Gibsona za tri poena. Budućnost je ispunila bonus Gibsonovim faulom. Trojka Dimitrisa Nikolsa za 44-45. Čeri krade loptu za nove poene gostiju i 44-47. Završnica treće četvrtine, trojka Ivanovića za izjednačenje 47-47. Napad do kraja za goste. Čeri promašuje i ostaje neriješeno na kraju treće dionice.

- - - 

Početak četvrte četvrtine. Ništa od trojke Muse, Lendri hvata njegov promašaj. Sead Šehović pogađa nakon prodora kroz reket za 49-47. Promašaj Katića za tri, pa promašaj Ivanovića na drugoj strani. Barović odlazi na klupu, u igru se vraća Zoran Nikolić. Nova izgubljena lopta za Cedevitu. Trojka za Kajla Lendrija i seriju od 5-0 "plavih". Tajm-aut traži Zdovc. Nikols promašuje za tri. Propao napad Budućnosti, pa treći faul Zorana Nikolića nad Rokom Ukićem, jedno od dva za 52-48. Budućnost gubi loptu. Dobra odbrana "plavih", promašaj Marfija za tri. Dva poena Nikole Ivanovića. Faul Krušlina nad Zoranom Nikolićem. Promašaj Gibsona za dva, pa promašaj Marfija preko ruke Gordića. Četvrta lična Nikolsa na Lendriju u pokušaju za tri poena, tri od tri za 57-48. Poeni Vila Čerija za sedam razlike. Lopta za Budućnost na četiri minuta do kraja meča. Četvrti faul Stipanovića na Ivanoviću. 

Gordić promašuje za tri, pa Ivanović pravi faul. Nikols promašuje šut iz driblinga. Cedevita bez rješenja u napadu u ovoj utakmici. Peti faul Stipanovića i slobodna bacanja za Gordića nakon tajm-auta Cedevite, nula od dva. Trojka Krušlina i dodatno slobodno bacanje za 57-54. Treći faul Žganeca. Na liniji za penale je Barović koji prvo promašuje, dok drugo pogađa. Po tehnička klupama Cedevite i Budućnosti. Napad gostiju, rampa Barovića na Čeriju. Loš napad na obje strane. Trojka Nikolsa za poen prednosti i seriju 9-1 Cedevite, 58-57. Dva poena Ivanovića 60-59. Poeni Gordića pod faulom, uz dodatno slobodno za 63-59 i peta lična za Nikolsa na 27 sekundi do kraja meča. Slobodna za Marfija koji prvo promašuje, drugo pogađa. Brz faul Krušlina, Gordić na liniji penala, jedno od dva. Promašaj Čerija i slobodna za Šehovića na drugoj strani za konačnih 66-60.

Ana Popović

 

Portal Analitika