Ostalo

Nacrt zakona o sportu: Uvođenje reda, podrška sportistima i slamanje sive ekonomije

Nacrt zakona o sportu i tri održana okrugla stola, u okviru javne rasprave, uzburkali su crnogorsku sportsku javnost. Dok u Ministarstvu sporta zakon vide kao sredstvo da se uvede red u sistem sporta i ukine prisutna siva ekonomija u ovoj oblasti, dotle u pojedinim savezima smatraju da neke odredbe nacrta propisa nijesu ustavne i prihvatljive, i zbog pretjerane centralizacije sporta. Indikativno je da su sporenja između Ministarstva i sportskih subjekata nastala kada je vladin resor zatražio rigoroznu kvartalnu kontrolu odobrenih milionskih sredstava sportskim savezima iz državnog budžeta...
Nacrt zakona o sportu: Uvođenje reda, podrška sportistima i slamanje sive ekonomije
Predrag Zečević
Predrag ZečevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora je lani, nakon 15 godina pauze, dobila Ministarstvo sporta a na čelu tog resora došao je nekadašnji kapiten zlatne vaterpolo reprezentacije Nikola Janović.

Ideja nove vlade je da povratkom tog resora, država dodatno promoviše i podstiče sportske aktivnosti imajući u vidu nemjerljivi značaj sporta za promociju Crne Gore i njenih potencijala, ali i da sistemski uredi  tu oblast. Prije svega u pravnoj, ali i u ekonomskoj sferi kako bi se adekvatno kontrolisalo da li se narodni novac troši namjenski.

Ubrzo se pokazalo se da novi ministar, osim ogromnog patriotskog naboja, ima velikog sluha i za rješavanje razmirica između saveza i vrhunskih igrača.

borozanrukometasi061116Ministar riješio slučaj "Borozan i Lipovina": Tako je Janović, proljetos, riješio veliki problem u crnogorskom rukometu, kada je privolio Vuka Borozana i Vladana Lipovinu da zaigraju za crnogorsku rukometnu reprezentaciju. Borozan  i Lipovina su bili bijesni na Rukometni savez zbog "neadekvatnog odnosa saveza prema muškoj rukometnoj reprezentaciji", ali su na nagovor ministra ipak prihvatili da zaigraju.

Rezultat nije izostao. Rukometaši su igrajući  u "grupi smrti" sa Rusijom, Švedskom i Slovačkom uspjeli da prevaziđu sebe i da se plasiraju na Evropsko prvenstvo. Najbolji igrač cijelih kvalifikacija je upravo bio Borozan, a brojni navijači posebno pamte epski duel u Nikšiću kada je ubjedljivo savladana Švedska, jedna od najboljih svjetskih selekcija.

Na sastanku sa Zlatičaninom najavio novi zakon: Prethodno, ministar sporta je primio opravdano nezadovoljnog svjetskog bokserskog šampiona Dejana Zlatičanina kome su neopravdano izmakle dvije nagrade: nagrada za najboljeg sportistu godine, ali i Trinestojulska nagrada.

Za neupućene, Zlatičanin je tada bio svjetski prvak u najprestižnijoj WBC verziji, što je uspjeh ravan senzaciji i najveći rezultat u crnogorskoj sportskoj istoriji!

Tada je ministar sporta Zlatičaninu dodijelio maksimalnu novčanu nagradu od 10.000 eura i bokserskom asu obećao donošenje novog zakona o sportu. Prije svega, kako bi se ispravila nepravda iz važećeg zakona - po kome svjetski šampion u profesionalnom boksu - nema pravo na doživotnu naknadu. Što je apsurd, jer svi vrhunski igrači iz ostalih sportova su pravo na naknadu već ostvarili.

janoviczlaticaninRečeno-učinjeno. Janović je, iako nije morao da žuri, naložio je pravnim stručnim službama pisanje novog nacrta zakona o sportu, prije svega kako bi uveo red u oblast sporta. Međutim, niko nije mogao da pretpostavi da će Nacrt zakona naići na tako veliko protivljenje pojedinih saveza i tako veliku podršku vrhunskih sportista...

Sporenje sa pojedinim savezima i COK-om:  Spor ministra sporta sa pojedinim savezima i COK-om, međutim, ima svoju istoriju nastanka. Kada je 28. novembra prošle godine, Janović izabran za ministra, listom svi u savezima su vjerovali da će Ministarstvo sporta nastaviti dotadašnju praksu Uprave za sporti mlade. Da odobrava novac savezima, ali da se upotreba državnog novca uopšte ne kontroliše ili vrlo malo kontroliše.

Međutim, prvi potez novog ministra, krajem prošle godine, je bio da ne prihvati rebalalans Uprave za sport i mlade. Naime, sportske organizacije su tražile dodatnih pola miliona eura državnog novca bez valjanog obrazloženja i dokumentacije. Janović je tih pola miliona eura vratio u budžet.

Pokazalo se i da novo Ministarstvo strogo insistira da se narodni novac, milionskog iznosa, namjenski troši i da se ta potrošnja kontroliše - kvartalno (!)

Tako je javnost bila iznenađena kada je, početkom avgusta, Ministarstvo sporta opravdano dalo crveni karton Karate i Džudo savezu zbog neadekvatnog trošenja državnog novca. Pecizno govoreći, ta dva saveza nijesu dostavila, iako su bili u strogoj obavezi, finansijske izvještaje o upotrebi dodijeljenog novca iz budžeta.

simonovic270417U pitanju je bila prva kvartalna finansijska kontrola trošenja dodijeljenog budžetskog novca. U danima koji su slijedili ta dva moćna saveza će postati najveći kritičari Nacrta zakona o sportu. Uz naravno, jaki Crnogorski olimpijski komitet (COK) koji je pojavom Ministarstva sporta i predloženim osnivanjem dvije organizacije Savjeta za sport i crnogorskog komiteta za neolimpijske sportove, postao institucija od sekundarnog značaja, koja mora dodijeljena sredstva od države pravdati Ministarstvu sporta.

Upravo je predsjednik COK-a Dušan Simonović, uvidjevši da gubi na značaju, početkom aprila u TV debati, kritikovao ministra Janovića što Ministarstvo nema napisanu Strategiju za razvoj sporta. Podsjećanja radi,  Ministarstvo se tada još useljavalo u prostorije, postojalo je svega nekoliko mjeseci i ni teoretski nije bilo noguće da donese strategiju za razvoj sporta.

Nacrtom zakona o sportu predviđeno je pisanje Strategije za razvoj sporta, ali je gore pomenuta debata, uz česte finansijske kontrole, unijele klicu sukoba na relaciji COK - Ministarstvo sporta.

okruglisto1Eliminacija sive ekonomije u sportu: Što se tiče finansijskih kontrola, Nacrt zakona je otišao još korak dalje. Naime, prema slovu propisa (član 82) sve sportske organizacije su dužne da mjesec dana nakon završetka finansijske godine izrade Izvještaj o finansijskom poslovanju. I ne samo to. Ako je Izvještaj dobio negativno mišljenje revizora, predsjednik sportske organizacije dužan je da u roku od 15 dana od dana dobijanja mišljenja, zakaže vanrednu sjednicu Skupštine, na kojoj će se odlučivati o promjeni upravljačke strukture.

Narodnim rječnikom kazano, moguće su smjene uprava klubova zbog netransparentnog finansijskog poslovanja, što se nije dešavalo u novijoj crnogorskoj istoriji. Takođe, novi nacrt predviđa ne manje bitnu stvar. Da se čelnici nacionalnih saveza biraju dvotrećinskom podrškom klubova, a ne nadpolovičnom kao do sada.

Uz to, nacionalni savezi su dužni da na svom internet sajtu, između ostalog, objave godišnji Izvještaj o poslovanju, dok im dotirani novac iz budžeta rigorozno kontroliše Ministarstvo sporta.

Pošto Ministarstvo sporta, sa pravom, insistira na rigoroznoj kontroli potrošnje državnog novca, onda vladin resor treba veoma ozbiljno da razmotri primjedbe saveza koji dostavljaju besprijekorne finansijske izvještaje o trošenju narodnog novca. U transparentnosti prednjače Košarkaški i Fudbalski savez. Ako su pojedine odredbe neustavne i neprimjenjive, kako smatra Košarkaški savez, onda ih iz nacrta treba ukloniti u redovnoj vladinoj proceduri.

Takođe, ne treba tvrdo insistirati da predsjednici i sekretari klubova ili saveza imaju završen četvorogodišnji fakultet, kako bi se izbjegli lični motivi za protivljenje nacrtu zakona.

Nacrt zakona je pisan, prije svega, da pruži više podrške  sportistima a nešto manje savezima. Magistralne pravce razvoja crnogorskog sporta ne treba da određuju političari već vrhunski sportisti, a ministar Janović sa titulama svjetskog i evropskog prvaka, ima potpuni kredibilitet za to... (Nastavak sjutra)

Predrag ZEČEVIĆ

 

Portal Analitika