Kultura

PODGORIČARENJE: Holivudska palanka

Holivud trese epidemija seks skandala koja je toliko nabudžena i bizarna da je ne bi bolje mogla osmisliti ni blesava braća Koen na velikom platnu
PODGORIČARENJE: Holivudska palanka
Portal AnalitikaIzvor

 

Svake godine, taman negdje u ovo vrijeme, pojavi se novi društveno-smrtonosni virus, od kog počne da strijepi cijeli svijet. Ovih dana aktivan je u Holivudu i za sada mu se ne vidi kraja.  

Od kada se producent Harvi Vajnstin, jedna od najmoćnijih holivudskih figura, našao usred seks-skandala, optužbe za uznemiravanje ne prestaju da pljušte.

Nekoliko desetina žena, koje su podijelile priču o Vajnstinu, pokrenule su domino efekat u Holivudu. Svakog dana stižu nam slične priče o javnim ličnostima koje su optužene za seksualno uznemiravanje. Kevin Spejsi, oskarovac Dastin Hofman, režiser Bret Ratner, politički direktor Ej Bi Si njuza Mark Halperin, scenarista Džejms Tobak... Ko zna koje će ime još isplivati dok ovaj tekst pođe u štampu.

Studio „Miramaks“ uklanja Vajnstinovo ime iz svakog filma, moćnik je otpušten iz kompanije koja nosi njegovo prezime, ostavila ga je supruga... Obustavljeno je snimanje šeste sezone serije „House of Cards“, a Spejsi je dobio otkaz. I tako dalje.

Imali smo i mi direktora jedne kompanije koji je primao mlade službenice samo ako „prođu test“. Svi su to znali - i ćutali. Jer, znate, on je prosto takav, a i previše je „jak“ da bi se dirao... Baš kao i Vajnstin.

Holivud je zapravo najobičnija palanka, u kojoj se tračari, krije i osuđuje kao u svim selima i gradovima sa suženim mentalitetom. Isto to radi i baba iz Cuca, neka fensi gospođa u kozmetičkom salonu, kao i nevjesta koja prodaje sir na podgoričkoj pijaci. „Moja ti, jesi li čula da Senku muž bije stalno?“ „Jesam, no nije to naš posa'.“ A kad ga Senka prijavi, svi su glasni, zgražavaju se i staju u njenu odbranu, i to većinom na impotentnim društvenim mrežama. Ne ide to tako, braćo i sestre. Nasilje mora da se prijavi, bez obzira na posljedice.

Svi nekako uzimaju zdravo za gotovo da se cijeli filmski biznis, od Holivuda do galmuroznog Kana, temelji na razvratu. Nijesu to prihvatili samo obični smrtnici, već i velike zvijezde – ali samo donedavno. Ćutali su dok su im ljudi poput Vajnstina donosili novac. Plašili su se za opstanak i radili za osobu koju sada razapinju na krst.

Naravno da svi optuženi za seksualno uznemiravanje moraju da odgovaraju ako su navedene optužbe tačne, ali... Zašto su godinama ćutali svi, i muškarci i žene, u njihovom okruženju? Vajnstin je priznao da su optužbe tačne, ali što ćemo ako ovaj domino efekat zahvati osobe koje možda nijesu zlostavljale nekoga? Kako oprati ime kad ti palanka prilijepi etiketu?

I najvažnije od svega: da li će pokretanje ovoliko tužbi donijeti zlostavljanima štetu ili korist? Odnosno, u svijetu u kom je većina oguglala na ovu temu već poslije druge, treće vijesti o holivudskim seks-skandalima, hoće li svi shvatiti koliko je ovaj problem ozbiljan ili će samo prevrnuti očima?

Sjetite se Kejsija Afleka koji je prošle godine bio optužen za seksualno uznemiravanje koleginice i ipak je dobio Oskara. Vudija Alena koji prvo uznemirava, pa ženi svoju usvojenu ćerku. Ili Romana Polanskog koji i dan-danas ne može da otputuje u Ameriku ili bilo koju zemlju koja ga može izručiti u SAD zato što bi završio u zatvoru zbog silovanja trinaestogodišnje djevojčice prije 40 godina. Nije vam potrebno ništa više da vidite koliko je holivudski biznis palanački, kukavički, folirantski, lažan i ispunjen dvostrukim aršinima.

Ako ne prijavite bilo koji oblik nasilja na vrijeme, postajete dio njega, prije ili kasnije. I to vam, braćo i sestre, važi za svaku palanku, ma koliko glamurozna bila.

Mirjana POPOVIĆ

 

 

Portal Analitika