Kultura

Preporuka Vučića Ćetkovića: Film „Žena u zlatu“

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najgore iz svijeta filma, TV i muzike izdvaja slikar Vučić Ćetković.
Preporuka Vučića Ćetkovića: Film „Žena u zlatu“
Portal AnalitikaIzvor

ZGRABI

FILM

Na listi filmskih ostvarenja koja, prema mom mišljenju, zavređuju pažnju je „Žena u zlatu“ („Woman in Gold“, Sajmon Kertis, 2015). Film, inspirisan istinitim događajem, prikazuje bespoštednu borbu osamdesetogodišnje Mari Altman, koju igra Helen Miren, za onim što joj zakonski pripada. Riječ je o slavnoj slici Gustava Klimta, na kojoj je naslikana njena tetka Adela Bloh-Bauer.

Uvažena i poznata bečka porodica Altman morala je da pobjegne iz Austrije tokom Drugog svjetskog rata i ostavi za sobom vrlo vrijedne predmete, među kojima je bila i Klimtova slika za koju Mari počinje da se bori poslije mnogo godina. Zanimljivi film prikazuje što je sve učinila ova žena da bi povratila porodične vrijednosti, emocije, sjećanja...

vucit2

 

Film „The Lives of Others“ je izvrsno ostvarenje njemačkog režisera Florijana Henkela fon Donarsmarka. Agent istočnonjemačke tajne policije, pažljivo i potajno istražuje živote ljudi koji na neki način predstavljaju opasnost po državu. Tridesetogodišnji scenarista, socijalista koji se pomirio sa postojećim režimom, čija su djela ideološki neutralna ili prihvatljiva, naizgled ne djeluje kao neko ko može da ugrozi vlastodršce. Međutim, piščev stan je ozvučen i počinje da se prati svaki njegov pokret.

Scenarista živi skromnim životom sa djevojkom, popularnom glumicom u koju je zaljubljen ministar. I eto skrivenog motiva da vlast označi bezazlenog pisca kao disidenta. Agent koji prati ovaj par je hladni profesionalac koji živi samotnjačkim i sterilnim životom i nema razumijevanja za neprijatelje režima. Međutim, što više prisluškuje scenaristu i glumicu, sve su jače njegove simpatije prema njima. Da ne bih do kraja otkrivao radnju filma, koji ima nekoliko neočekivanih preokreta, ovdje ću se zaustaviti. Obavezno ga potražite ako ga ranije nijeste gledali.

Treći naslov koji izdvajam je „Persona“, film švedskog režisera Ingmara Bergmana. Ovo je priča o mladoj medicinskoj sestri Almi (Bibi Anderson) i njenoj pacijentkinji Elizabet (Liv Ulman), nekada poznatoj pozorišnoj glumici koja je iznenada prestala da govori. U toku Elizabetinog liječenja, Alma se poistovjećuje sa njom. Preuzima njen karakter, misli, osjećanja i reakcije - njen život, pa čak i fizički izgled. Bergmanove misli o sticanju i gubljenju identiteta i samoobmani prikazane su kroz odnos dvije žene, od kojih jedna stalno ćuti a druga govori - u početku svoje, a zatim sve više riječi i život svoje pacijentkinje.

 

TV

Televiziju uglavnom ne gledam, ali sam na internetu pronašao sjajnu emisiju koja se emituje na TV Pink. Riječ je o emisiji „REZ“, koju uređuje Mirjana Maja Popović. Svake subote „REZ“ donosi pola sata veoma kvalitetnog programa iz oblasti kulture. Film, teatar, muzika, književnost, likovna umjetnost...

 

MUZIKA

Dok stvaram uvijek slušam muziku, uglavnom klasičnu. Preporučujem djelo „Slike sa izložbe“ Modesta Musorgskog. Inače, komponovano je za klavir, ali je, takođe, veoma poznata i verzija Morisa Ravela prilagođena za simfonijski orkestar. Na listi za preporuku su i Bahovi „Brandenburški koncerti“ i „Šest svita za violončelo“, zatim „Deveta simfonija – Iz novog svijeta“ Antonjina Dvoržaka, „Mađarska rapsodija broj dva“ Franca Lista...

 

ZAOBIĐI

FILM / TV / MUZIKA

Mislim da treba zaobići većinu programa sa TV repertoara. Emituje se mnogo lošeg programa i emisija, pa samim tim i muzike koju svako treba da zaobilazi, naročito djeca.

 

 

FOTO: Privatna arhiva / impawards.com / pinterest.com

 

 

Portal Analitika