Kultura

Predstavljeno drugo izdanje zbornika radova o paštrovskoj i budvanskoj tradiciji

U okviru programa posvećenih nematerijalnoj kulturnoj baštini zavičaja, sinoć je u budvasnkoj Modernoj galeriji, predstavljenjen zbornik radova o paštrovskoj i budvanskoj muzičkoj tradiciji „Začuh vilu u dubravu đe pjesan poje“koji su uredili dr Zlata Marjanović, etnolomuzikološkinja iz Pančeva, i Dušan Medin, arheolog i master menadžer u kulturi iz Petrovca.
Predstavljeno drugo izdanje zbornika radova o paštrovskoj i budvanskoj tradiciji
Portal AnalitikaIzvor

 

Recenzentkinja zbornika, mr Dobrila Popović, savjetnica za muziku i muzičko-scensko stvaralaštvo Ministarstva kulture ukazala je na značaj ove publikacije, brojne autore koji su u njenom stvaranju učestvovali, kao i širok obuhvat tema, kako iz domena muzike, tako i iz muzički bliskih tema. Predstavila je i sadržaj zbornika, tj. cjeline koje su obrađene: istorijat istraživaja i sadašnje stanje istraženosti, muzika, ples, pozorište, institucije, festivali muzički portreti, kompozicije, novija izdanja i CD-ovi o muzici ovog kraja, bibliografija o muzici Paštrovića itd.

Davor Sedlarević, spec. vaspitač tradicionalnih igara i pjesama ukazao je na značaj etnoloških, etnomuzikoloških i etnokoreoloških istraživanja nematerijalne kulturne baštine naše zemlje, navodeći da još uvijek nedovoljno istražene.

Posebno je naglasio značaj višegodišnjih istraživanja muzičke tradicije Paštrovića i podsjetio na sopstvena iskustva i napore u cilju adekvatnog istraživanja, objedinjavanja građe i afirmacije narodnih igara i pjesama kolašinskog kraja, što je prošle godine i rezultiralo time da igre i pjesme iz Kolašina budu proglašene kulturnim dobrom Crne Gore.

 

 

 

*

 

Portal Analitika