Svijet

Tramp pozvao Vijetnam da kupuje oružje od SAD-a

Američki predsjednik Donald Tramp je, tokom posjete Hanoju, nazvao narod Vijetnama "jednim od velikih svjetskih čuda".
Tramp pozvao Vijetnam da kupuje oružje od SAD-a
Portal AnalitikaIzvor

Tramp je, na svečanoj večeri koju je za njega priredio predsjednik Vijetnama, rekao i da je obišao pojedine djelove te zemlje koji su "zaista vrijedni pažnje", prenio je AP.

Poslije skoro dvodecenijskog Vijetnamskog rata (od novembra 1955. do aprila 1975. godine) u kojem je na milione ljudi poginulo, privreda te zemlje je među najbrže rastućim u svijetu od 1990, navodi Glas Amerike.

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je "ogroman obim trgovine" sa Vijetnamom nakon što je stigao u predsjedničku palatu u Hanoju na sastanak sa vijetnamskim predsednikom Tran Dai Ćangom.

Tramp i Ćang su se nakratko obratili novinarima kada je američki predsednik stigao u predsjedničku palatu i najavio da će trgovina dvije zemlje biti uvećana na "milijarde i milijarde" dolara.

Dvojicu lidera pozdravila su djeca mašući američkim i vijetnamskim zastavama, a zatim su izvedene himne dve zemlje.

Tramp boravi u kratkoj državnoj posjeti Vijetnamu, nakon čega će danas otići na Filipine povodom samita i time završiti azijsku turneju.

Na sastancima sa premijerom Vijetnama Ngujenom Ksuan Pukom i generalnim sekretarom Vijetnamske komunističke partije Ngujenom Pu Trongom, Tramp je naveo da je trgovina postala veoma važan element u odnosima SAD i Vijetnama.

Američki predsjednik je pozvao Vijetnam da kupi rakete i drugo oružje od SAD, rekavši da ta zemlja "proizvodi najbolje rakete na svetu".

Tramp je u razgovoru sa predsednikom Vijetnama Tran Dai Ćangom ponudio da bude posrednik u teritorijalnim sporovima u Južnom kineskom moru, a vijetnamski predsjednik je kazao da njegova zemlja želi da to pitanje riješi mirnim pregovorima.

Kina smatra da je cjelokupno Južno kinesko more dio njene teritorije, dok vode tog mora prisvajaju druge azijske zemlje.

 

 

Portal Analitika