Politika

Bogdanović: Sva obećanja smo ispunili

Nosilac izborne liste Demokratske partije socijalista na lokalnim izborima na Cetinju i aktuelni gradonačelnik prijestonice Aleksandar Bogdanović kaže da je sve što je njegova partija obećala prije četiri godine ispunjeno. Ističe da su na svakom koraku vidljivi projekti koji su realizovani i koji su život na Cetinju učinili boljim.
Bogdanović: Sva obećanja smo ispunili
Portal AnalitikaIzvor

 - Naročito smo ponosni na usvajanje Zakona o prijestonici, najvažnijem dokumentu u novijoj istoriji Cetinja, što je preduslov koji će našem gradu godišnje obezbijediti iz državnog budžeta podršku od 10 miliona. Taj zakon nijesu podržale mnoge političke partije, koje se samo deklarativno zalažu za interese grada i njegovih građana. Mi jesmo. Istrajali smo i usvojili ga dajući Cetinju dodatnu priliku za razvoj – kaže Bogdanović za Pobjedu. Demokratska partija socijalista ima 19, od 33 mandata u Skupštini prijestonice, a prvi čovjek na njenoj izbornoj listi na predstojećim lokalnim izborima uvjeren je da će i nakon 26. novembra ta partija imati apsolutnu vlast u prijestonici. - O postizbornim koalicijama ne razmišljamo jer smo uvjereni da će i ovog puta, vrednujući naš rad, građani Cetinja opet većinski podržati naš program – poručuje Bogdanović.

On kaže da je zadovoljan učinkom koji je ostvario sa svojim timom u mandatu na isteku. - Pored ostalog, rekonstruisano je Britansko poslanstvo, Bolnica Danilo I, Dvorski trg i Njegoševa ulica. Valorizovana je Lipska pećina, izgrađen je novi ulaz u grad i nova solarna javna rasvjeta i gradska tržnica. Adaptirana je autobuska stanica, privodi se kraju izgradnja univerzitetskog kompleksa, a završena je rekonstrukcija Ruskog poslanstva u koje će se useliti Ministarstvo vanjskih poslova - navodi Bogdanović. Ističe da je u proteklom periodu rekonstruisano više od 90 odsto gradskih ulica u kojima je izgrađeno preko 15 kilometara kanalizacione mreže. -Obezbijeđeno je gotovo 10 miliona eura bespovratnih sredstava za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, gradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda i sanaciju nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka. Sanacijom ponora, koja je u toku, rješavamo višedecenijski ekološki problem grada - naglašava Bogdanović. Kada je o putnoj infrastrukturi riječ, aktuelni gradonačelnik Cetinja kaže, da su rekonstruisani putevi prema Podgorici, Budvi i Njegušima.

 -Rekonstrukcija puta od Cetinja do Njeguša i izgradnja tunela, posebno je važna radi iskorišćavanja potencijala ovog područja na kojem se već sada realizuju neke od višemilionskih investicija. Uspostavili smo biznis zonu „Košuta“ i nove sadržaje u okviru nje, koji su namijenjeni uspješnim cetinjskim privrednicima, ali i biznis inkubator u kojem će mladi sa Cetinja dobiti besplatan prostor za realizaciju svojih biznis ideja. U toj biznis zoni i novim turističkim kompleksima u Katunskoj i Riječkoj nahiji biće otvoreno više od 200 novih radnih mjesta za naše sugrađane - najavljuje nosilac liste DPS-a na Cetinju.

Bogdanović ističe da je na početku mandata stopa nezaposlenosti iznosila 24 odsto, a sredinom ove godine smanjena na 17 odsto. –Nastavićemo da predano radimo na dodatnom smanjenju stope nezaposlenosti, jer to prepoznajemo kao ključni zadatak buduće lokalne uprave - kaže Bogdanović. Najavio je osnivanje gradskog fonda za stanovanje iz koga će grad obezbijediti subvencije za kupovinu stanova, za mlade bračne parove, kadar deficitarnih stručnih profila i porodice sa većim brojem članova domaćinstva, po cijeni od 350 eura po m2, u cilju podrške povećanju nataliteta i pomoći ranjivim kategorijama stanovništva.

- Završićemo gradnju stambene zgrade za penzionere i početi zgradu za zaposlene u kulturnim institucijama, zdravstvu, upravi policije i socijalno ugroženo stanovništvo. Doniraćemo 1.000 eura za svako prvo dijete u porodici, plaćati troškove vrtića za prvo dijete do treće godine starosti. Nastavićemo sa unapređenjem, kako gradske, tako i seoske infrastrukture, a narednih dana počinjemo izgradnju novog fudbalskog stadiona za koji su obezbijeđena finansijska sredstva - poručio je Aleksandar Bogdanović. (Pobjeda)

Portal Analitika