Zanimljivosti

Naučno dokazano: Najbolje je dan početi čokoladom

Iako znamo da je tamna čokolada dobra za zdravlje, u normalnim količinama, naravno, mnogi imaju onaj osjećaj krivice dok je jedu. Vjerovatno jer je čokoladi generalno teško odoljeti i pojesti samo nekoliko kockica, kada ispred nas stoji čitavih 100 grama.
Naučno dokazano: Najbolje je dan početi čokoladom
Portal AnalitikaIzvor

Ali, nauka je još jednom potvrdila i podstakla na jedenje tamne čokolade. Naime, prema istraživanjima koje je sproveo Univerzitet Sirakuza, tamna čokolada poboljšava kognitivne funkcije mozga. Dakle, bolje ćemo pamtiti, bolje prosuđivati i biti više koncentrisani.

Kako nam je bitno da mozak funkcioniše tokom radnog dana, naučnici su donijeli jedini logični zaključak: čokoladu je najbolje jesti za doručak!

Napomenuli su i još nekoliko situacija u kojima možete sebi olakšati život čokoladom. Prije polaganja nekog ispita - jer utiče na koncentraciju - i prije spavanja. Da, ista čokolada koja će ujutro omogućiti da vam mozak bolje radi, pomoći će vam da se opustite prije spavanja. I treće, što već svi znamo - kada smo loše raspoloženi. Čokolada podstiče stvaranje endorfina, hormona koji nas čine sretnima.

Pored toga, tamna čokolada smanjuje rizik od moždanog udara, pomaže u izgradnji mišićne mase, a utiče i na mršavljenje, jer ubrzava metabolizam.

Pa, kad birate svoju tamnu čokoladu, gledajte samo da ima veći udio kakaoa, a manji udio šećera.

Dnevnik.hr

Portal Analitika