Kultura

Potpisan sporazum sa Egiptom o saradnji u oblasti kulture

Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Arapske Republike Egipat o saradnji u oblasti kulture potpisan je danas na Cetinju. Sporazum su potpisali Nj.E. ambasador A.R. Egipat Abderahman Salaheldin Abderahman i generalna direktorica Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Dragica Milić.
 Potpisan sporazum sa Egiptom o saradnji u oblasti kulture
Portal AnalitikaIzvor

"Podstaknuti zajedničkom željom da stvaramo uslove za jačanje prijateljskih veza između Crne Gore i Egipta, ovim aktom otvaramo mogućnost za bolje upoznavanje naša dva naroda i njihovih kulturno-istorijskih tekovina, kroz uspostavljanje i razvijanje institucionalne saradnje, razmjenu programa, informacija i eksperata, prezentaciju kulturno-umjetničkih projekata, zajedničko djelovanje u okvirima međunarodnih organizacija, asocijacija i fondacija u kojima su naše države učlanjene," istakla je generalna direktorica Milić.

Ambasador Abderahman je izrazio zadovoljstvo današnjim potpisivanjem, koje označava početak razmjene u oblasti kulture između dvije zemlje. Kako je istakao, nakon potpisivanja Sporazuma, kao krovnog dokumenta, dvije zemlje će zaključivati i posebne programe kojima će definisati saradnju u pojedinačnim oblastima. 

Sporazum predviđa okvir za različite vidove saradnje. Planirana je saradnja u oblastima muzike, baleta, pozorišta, kinematografije, književnosti, likovne umjetnost... Podsticaće se razmjena umjetnika, umjetničkih ansambala i manifestacija. Kulturna baština je prepoznata kao važna oblast za razmjenu znanja, informacija i iskustava.

Nakon potpisivanja ambasador Abderahman Salaheldin Abderahman održao je predavanje posvećeno egipatskoj kulturi i turizmu.

Portal Analitika