Društvo

Održana sjednica Komisije za evropske integracije

U Podgorici je danas održana peta sjednica Komisije za evropske integracije kojom je predsjedavao ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.
Održana sjednica Komisije za evropske integracije
Portal AnalitikaIzvor

Članovi Komisije su razmotrili rezultate u realizaciji Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2017-2018. za prva tri kvartala tekuće godine, presjek stanja u realizaciji obaveza iz četvrtog kvartala, kao i proces pripreme Programa pristupanja Crne Gore EU 2018- 2020.

 Ministar Pejović je ocijenio da se dinamika sprovođenja obaveza iz Programa pristupanja odvija dobrom dinamikom što potvrđuje činjenica da stepen realizacije u prva tri kvartala iznosi 76 odsto.

On je podsjetio da je, tokom prva tri kvartala 2017, najveći broj zakona i podzakonskih akata planiran u poglavljima 12 . Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor, 15.  Energetika i 1 . Sloboda kretanja robe, dok  je najveći broj strategijskih dokumenata planiran u poglavljima 24. Pravda, sloboda i bezbjednost, 17. Ekonomska i monetarna unija i 29. Carinska Unija.

 Istakao je zadovoljstvo činjenicom da stopostotnu realizaciju ukupnih aktivnosti bilježe poglavlja 16. Porezi, 21. Trans-evropske mreže, 22. Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, 26. Obrazovanje i kultura i 29. Carinska unija.

 Govoreći o izradi novog Programa pristupanja Crne Gore EU za period 2018-2020, ministar je ukazao da će novi dokument zadržati postojeću strukturu koja obuhvata strategijski, zakonodavni i administrativni okvir, uz dopunu strategijskog i zakonodavnog okvira u statusnom dijelu aktima koji su donijeti u 2017, kao i povezivanje nove pravne tekovine koju treba prenijeti u nacionalni pravni sistem, s odgovarajućim strategijskim dokumentima i propisima.

 Članovi Komisije su dogovorili dalju dinamiku rada na izradi ovog dokumenta, kroz  koordinaciju obaveza svih resora i sprovođenje javnih konsultacija s civilnim sektorom u cilju pripreme što kvalitetnijeg i sveobuhvatnijeg dokumenta.

 

 

Portal Analitika