Kultura

Počasni članovi DANU u Crnoj Gori

Dva istaknuta naučnika, književnika i evropska društveno-politička djelatnika, počasna člana Dukjljanske akademije nauka i umjetnosti, borave ovih dana u Crnoj Gori. To su akademici prof. dr Jon Deakonesku iz Rumunije i prof. dr František Lipka iz Slovačke Republike. Njima će, u prisustvu članova DANU i uvaženih zvanica, u petak 10. novembra u 12,30 časova, u Hotelu „HILTON“ u Podgorici, biti uručena visoka priznanja - Diploma počasnog člana Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Svečanost će otvoriti i prisutne pozdraviti predśednik DANU akad. Sreten Perović, a nakon uiručenja Diplome zahvalne riječi imaće akad. Jon Deakonesku i akad. František Lipka.
Počasni članovi DANU u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

“Naši počasni gosti gospoda Deakonesku i Lipka poznati su evropski pjesnici i obojica imaju svoju izabranu poeziju na crnogorskom jeziku. Lipkina knjiga „Argonauti i jeretici“, u prepjevu Sretena Perovića, objavljena je u Podgorici 2008, a Deakoneskuova knjiga „Suton godišnjeg doba“, takođe u Perovićevom porepjevu“, pojavila se 2016. Obje knjige objavila je Fondacija „Prijateljstvo“, koja inače nema mogućnosti da honoriše ni pjesnike ni njihove prevodioce.       

Goste  Dukljanske akademije nauka i umjetnosti akademike Mr. Deakonskua i Mr. Lipku  primili su predśednik  Države g. Filip Vujanović, predśednik Parlamenta g. Ivan Brajović, te gradonačelnici Cetinja g. Aleksandar Bogdanović i Podgorice g. Slavoljub  Stijepović – i sa gostima razmijenili ideje o unapređenju kulturnog života i stvaralašta, i poebno - jačanju institucija nauke i kulture u Crnoj Gori.

Počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori gosp. Predrag Milović se svojim sponzorstvo potrudio da  gosti DANU  imaju što prijatniji boravak u Crnoj Gori – u Podgorici, Cetinju i Crnogorskom primorju, što zaslužuje zahvalnost Dukljanske akademije za primjerni  gest uspješnog crnogorskog privrednika,  koji smatra  da ovu inovativnu akademijsku instituciju treba podržati i  kao priznanje za značajne rezultate u nauci i umjetnbosti,  u razvijanju kritičkog odnosa  prema prošlosti i prema sadašnjosti, uz razumljivu privrženost identitetskom, civilizacijskom i kulturnom napretku Domovine.  

Dr ION DEACONESCU, doktor filologije, znameniti rumunski književnik, autor prevođen na mnoge svjetske jezike;  dobitnik nacionalnih, evropskih i vanevropskih  internacionalnih nagrada i drugih priznanja (Doctor Honoris Causa); predśednik Internacionalne akademije i Evropskog fonda “Mihai Eminescu”; organizator Svjetskog festivala poezije i autor nekoliko antologija savremene svjetske lirike;  nedavno je u Crnoj Gori, u  prepjevu Sretena Perovića,   izašla druga knjiga njegove izabrane poezije pod naslovom “Suton godišnjeg doba” itd.

Prof. dr FRANTIŠEK LIPKA, doktor južnoslovenskih književnosti i znalac odnosnih jezika; poznati evropski diplomata; prominentni  slovački moderni književnik i prevodilac; izaslanik-EU kao predśednik Komisije za Referendum o nezavisnosti Crne Gore (2006); višegodišnji ambasador Republike Slovačke u Crnoj Gori; enolog svjetske reputacije, renomirani političar i veliki prijatelj Crne Gore i njene kulture…”, navodi se u saopštenju DANU. 

Portal Analitika