Društvo

General Daković na Konferenciji načelnika GŠ zemalja članica Američko-jadranske povelje

Vršilac dužnosti načelnika Generalštaba, brigadni general Ilija Daković učestvuje na 21. Konferenciji načelnika generalštabova zemalja članica Američko-jadranske povelje (A-5), koja se održava u Skoplju.
General Daković na Konferenciji načelnika GŠ zemalja članica Američko-jadranske povelje
Portal AnalitikaIzvor

Tema ovogodišnje Konferencije je jačanje saradnje u okviru A-5 kao i dalji doprinos bezbijednosti Alijanse.

Predstavnici oružanih snaga članica Američko-jadranske povelje i predstavnici nacionalnih gardi SAD uputili su čestitke Crnoj Gori na punopravnom članstvu u NATO, uz napomenu da prijem Crne Gore u NATO predstavlja potvrdu NATO politike otvorenih vrata i poruku ostalim članicama A-5, aspirantima za članstvo u NATO, da ta vrata ostaju otvorena.

General Daković je istakao da je sticanjem statusa ravnopravnog, 29. člana velike porodice najrazvijenijih zemalja svijeta, Crna Gora ispunila jedan od svojih najvažnijih spoljno-političkih ciljeva. U ispunjenju tog cilja, nesporna je i evidentna uloga A-5 inicijative, koja je na našem primjeru potpuno opravdala svoju svrhu.

V.d. načelnika Generalštaba VCG je podsjetio da je Američko-jadranska povelja proklamovala kao svoj osnovni cilj podršku zemljama aspirantima inicijative u njihovom procesu približavanja NATO alijansi i lakšem ispunjenju tog cilja.

General Daković je naglasio da Crna Gora i Vojska Crne Gore ostaju otvoreni da sa zemljama aspirantima, Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom, podijele iskustva i naučene lekcije iz procesa pristupanja i integracije.

V.d. načelnika Generalštaba imao je tokom trajanja Konferencije bilateralne sastanke sa zamjenikom komandanta Komande američkih snaga u Evropi (US EUCOM) generalom Timotijem Rejom, načelnikom Generalštaba Armije Makedonije general-potpukovnikom Metodijom Veličkovskim, kao i sa komandantom Kosovskih snaga bezbjednosti generalom Rahmanom Ramom.

Takođe, general Daković je iskoristio priliku da posjeti i crnogorske kadete koji se školuju na makedonskoj Vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“.

Zemlje članice A-5 inicijative su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija kao i SAD, predstavljene Komandom američkih snaga za Evropu.

Portal Analitika