Kultura

Film „Thor: Ragnarok“: Vrag je donio šalu

Niko nije mogao ni da pomisli da će ulazak u borilačku arenu sa Torom ličiti na vožnju rolera pod disko kuglama. Ipak, beskrajno maštoviti Taika Vaititi je uspio. Uzeo je Toru čekić i vratio mu dušu.
Film „Thor: Ragnarok“: Vrag je donio šalu
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Marija Ivanović

Recenzija sadrži spojlere.

Kada su uskočili u filmove o nordijskom bogu gromova, režiseri Kenet Brana („Thor“, 2011) i Alan Tejlor („Thor: The Dark Wotld, 2013) ponašali su se kao da je „zabava“ najpoganija riječ na svijetu. Osmislili su koliko-toliko okej priče, presvukli ih efektima i gurnuli Krisa Hemsvorta ispred kamere sa jednim uputstvom: „Pokaži bicepse i mršti se na sve što mrda“. Dobili smo dva smrtno ozbiljna, dozlaboga trezvena i užasno dosadna filma.

Tor je postao predmet šale. Smijali smo se i njemu i njegovoj čomigi i savršenim trbušnjacima i supermoćnom čekiću. Tor nije ličio na ništa više od sirovine koja može da popije deset buradi piva, podrigne i potraži nekoga za kavgu u kafani.

thor-2-taika-vaititiUspjeli eksperiment

Poslije filma „Thor: Ragnarok“, u režiji Taike Vaititija, slika o Toru je ozbiljno promijenjena. Niko mu se više ne smije. Zahvaljujući Hemsvortovom talentu za komediju, koji je probudio Vaititi, sada se svi smiju sa njim.

Vaititi je glumac i režiser koji stoji iza beskrajno zabavnog mokumentarca „What We Do in the Shadows“ (2014), na koji je napravljena referenca u „Ragnaroku“ (trokrako drveno koplje za ubijanje tri zagrljena vampira!).

Čim je objavljeno da će treći dio režirati ovaj vrcavi i štreberski informisani filmadžija svima je bilo jasno da će „Ragnarok“ biti mnogo drugačiji od ostatka franšize i drugih marvelovaca. Ipak, malo je ko očekivao da će fanovi Marvela dobiti film koji može da priviri genijalnom „Guardians of the Galaxy“ (Džejms Gan, 2014).

Prvi dio gardijansa je čistokrvna zabava. „Thor: Ragnarok“ je zabavan. Razlika postoji. Međutim, to ne mijenja činjenicu da je ovo najbolji „Thor“ i jedan od najupečatljivijih Marvelovih naslova. I najvažnije od svega – dokaz da ovaj studio treba da eksperimentiše sa energičnim režiserima.

thor-3Instant bromansa

Niko nije mogao ni da pomisli da će ulazak u borilačku arenu sa Torom ličiti na vožnju rolera pod disko kuglama, ali sve je moguće kad je riječ o Vaititiju. Novozelandski đavo uzeo je bogu čekić i vratio mu dušu. Usmjerio je Hemsvorta, otključao njegovu do sada nevidljivu komičnu stranu i naučio ga da se igra. Tor u „Ragnaroku“ djeluje kao Stiv Karel zaključan u tijelu manekena sa naslovne strane!

Opet, teško je prokljuviti šta je u „Ragnaroku“ najbolje – vrcavi Tor ili njegova bromansa sa Hulkom. Vaititi je uspio da potpuno humanizuje zeleno čudovište, prikazujući ga kao spoj monstruma i razmaženog, emotivnog djeteta. Hulkova i Torova energija je sjajna. Kradu svaku scenu, bez obzira na to da li razgovaraju ili se bore u areni. Banerov/Hulkov skok iz broda na dugin most - sigurno jedna od najgenijalnijih scena iz Marvelovog univerzuma.

thor-4Metal sestra

Radnja filma je podijeljena. Vaititiju je bio potreban izuzetno ubjedljiv lik u Asgardu da održi pažnju, dok se prgavi bog krlja u borilačkoj areni na Sakaaru. Srećom, dobio je Kejt Blančet koja majstorski igra Helu, boginju smrti koja liči na mlađu sestru meštra hevi metala, Alisa Kupera.

Kad na sve dodate sjajnu TesuTompson u ulozi Valkire, Toma Hidlstona kao neodoljivo neumoljivog Lokija i niz simpatičnih sporednih junaka, dobijate film u kom svi izgledaju kao da se sjajno zabavljaju, a ne kao da ih je neko tjerao motkom da stanu ispred kamere, što je slučaj sa mnogim superherojskim ostvarenjima.

Vaititi ne zaboravlja ni na marvelovske poslastice – eksplozije, finalnu borbu pojačanu fenomenalnom muzikom (savršeno odabana pjesma „Immigrant Song“ Led Zeppelina, inspirisana nordijskom mitologijom!), sjajni frizerski kameo Stena Lija („jezivi starčić“)...

thor-5Pored svih vrlina, „Ragnarok“ ima mane zbog kojih je daleko od perfektnog filma. Priča je nefokusirana, mnogo je rupa u narativu, fali ozbiljnosti u momentima kada bi film profitirao od zauzdavanja humora... Međutim, ovo jeste ostvarenje zbog kog ćete vrlo rado prognati logiku iz carstva kinematografije. Rupe na putu su nevažne kada se voziš sa fenomenalnom ekipom.

Vaititi je pokazao da je Torov svijet pun mogućnosti koje je šteta koristiti samo za čomiganje sa čekićem. Vidjećemo hoće li uticati na naredni u kom se pojavljuje bog gromova, ostvarenje „Avengers: Infinity War“ (2018). Najvažnije od svega je to što je Vaititi raspložen za režiranje četvrtog dijela. Držimo mu fige!

Jedan od najsimpatičnijih sporednih likova je Korg – naizgled opasni, kameni snagator, čija priroda ne može da bude nježnija. Mnogo je sjajnih momenata sa Korgom, kom Vaititi pozajmljuje glas, pokazujući sjajan talenat za stend-ap komediju. Ljubazni i nježni revolucionar ne bi bio ni upola tako smiješan da mu glas nije dao zbunjkasto-komični režiser.Samo je Vaititi u stanju da učini da Tor, dok opisuje koliko mu je značio Mjolnir, zvuči kao da je imao nezaboravan seks sa svojim čekićem!

Ocjena: 7,7/10

Režija: Taika Vaititi Uloge: Kris Hemsvort, Tom Hidlston, Tesa Tompson, Mark Rafalo, Kejt Blančet, Džef Goldblum Trajanje: 130 min

Trejler:https://www.youtube.com/watch?v=ue80QwXMRHg

FOTO: flickeringmyth.com / thedailybeast.com

Portal Analitika