Društvo

Studenti ne znaju šta se desilo 13. jula 1941. godine

Istraživanja koja je uradio Centar za građansko obrazovanje o tome koliko crnogorski studenti znaju o antifašističkom otporu u XX vijeku u Crnoj Gori, regionu i Evropi pokazalo je da čak njih 76,07 odsto ne zna da se 13. jula 1941. godine desio ustanak u Crnoj Gori protiv fašističke okupacije.
 Studenti ne znaju šta se desilo 13. jula 1941. godine
Portal AnalitikaIzvor

- Više od polovine studenata UDG 53,3 odsto i više od 1/3 studenata Pravnog fakulteta UCG-a ne zna da se tada desio ustanak po kojem Crna Gora obilježava jedan od najznačajnijih državnih praznika - piše u saopštenju CGO. Čak 74,64 odsto mladih ne zna kada se antifašizam kao pokret razvio. - Najbolje znanje pokazali su studenti/kinje Filozofskog fakulteta UCG među kojima je 82 odsto njih znalo odgovore, a nešto lošiji su bili studenti/kinje UDG i Ekonomskog fakulteta UCG-a sa po 60 odsto netačnih odgovora - piše u saopštenju te nevladine organizacije.

Među ličnostima koje su simbol antifašizma, studenti najčešće navode Josipa Broza Tita (72,5 odsto), Vinstona Čerčila (61,79 odsto) i Frenklina Ruzvelta (56,43 odsto).

- Skoro jedna četvrtina crnogorskih studenata (24 odsto) navodi Krsta Popovića kao antifašistu, iako se radi o kontroverznoj ličnosti crnogorske istorije, koja je bila u bliskoj vezi sa fašističkom Italijom - piše u saopštenju CGO.

Terensko istraživanje je sprovedeno od 1. do 6. novembra, među 280 studenata, 230 sa Univerziteta Crne Gore (UCG) i 50 sa Univerzitata Donja Gorica (UDG) starosne dobi od 18 do 30 godina. (Pobjeda)

Portal Analitika