Podgorica

VEŠOVIĆ: Saobraćajni prsten za budućnost

Uz projekat izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda, čija je vrijednost procijenjena na 50 miliona eura, izgradnja jugozapadne obilaznice predstavlja najznačajniji kapitalni projekat, kako sa finansijskog, tako i sa razvojnog aspekta, ocijenio je za Pobjedu zamjenik gradonačelnika Glavnog grada Časlav Vešović.
VEŠOVIĆ: Saobraćajni prsten za budućnost
Portal AnalitikaIzvor

- Vrijednost te investicije na osnovu urađenog projekta iznosi blizu 22 miliona eura. Ovaj projekat obuhvata izgradnju saobraćajnice bulevarskog tipa, sa četiri saobraćajne trake, nadvožnjak i novi most preko Morače. Trasa jugozapadne obilaznice povezuje petrovačku sa cetinjskom magistralom, tj. počinje od kružnog toka na petrovačkoj magistrali, kod Distributivnologističkog centra „Voli“, a završava se u blizini salona namještaja „Grand“ u Donjoj Gorici – ističe Vešović.

Prsten

Zamjenik gradonačelnika podsjeća da Glavni grad, u saradnji sa Direkcijom za saobraćaj, realizuje i projekat izgradnje bulevara kroz Donju Goricu, vrijedan oko deset miliona eura, za koji je već završen tenderski postupak za izvođenje radova. Na taj način biće izgrađen saobraćajni prsten oko Podgorice, ali koji neće biti samo jedna od najznačajnijih saobraćajnih arterija.

- Duž obilaznice gradiće se i glavni kolektor, kroz donjogorički bulevar takođe. Time će biti obezbijeđeno da se brojni objekti u Podgorici povežu sa novoizgrađenim sistemom za prečišćavanje otpadnih voda i na taj način biće omogućen znatno veći broj priključaka na novi sistem. Ova tri projekta predstavljaju osnovu za održivi razvoj Podgorice, stvaraju pretpostavke za neophodnu zaštitu životne sredine, šansu za nova urbanistička rješenja i kvalitetniju komunikaciju prema aerodromu i dalje prema primorju – kazao je Vešović.

Podrška Vlade

Nakon što Skupština glavnog grada donese odluku o zaduženju, biće zatražena saglasnost Vlade, koja se, ističe Vešović, kroz dosadašnju odličnu komunikaciju i saradnju već opredijelila da finansijski pomogne Glavnom gradu u realizaciji ovog projekta.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika