Politika

Han: Sloboda medija fundamentalna vrijednost EU

Evropska komisija (EK) pažljivo prati izazove i poteškoće s kojima se suočavaju novinari na Zapadnom Balkanu, poručio je danas u Tirani evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han.
Han: Sloboda medija fundamentalna vrijednost EU
Portal AnalitikaIzvor

"Sloboda medija je fundamentalna vrijednost Evropske unije (EU) i preduslov o kom se ne može pregovarati ni sa jednom zemljom kandidatom na njihovom putu ka Uniji", istakao je Han na konferenciji Medijski dani Zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno iz EK, Han je rekao da se novinarstvo ne dešava u izolovanoj oblasti, već usred društva, a nezavisno i slobodno izvještavanje je od ključnog značaja za izgradnju demokratije.

Prema njegovim riječima, nezavisni medijski sektor važan je za slobodu izražavanja, ali treba razmotriti i druga brojna pitanja, poput vlasništva nad medijima.

Han je istakao da su politički lideri i zemlje kandidati odgovorni za garantovanje slobode medija, uključujući bezbjednost i pristojne uslove života novinara, prenosi Tanjug.

"Sloboda medija je pokazatelj funkcionisanja pravne države. Kritičko izvještavanje je važno za demokratiju. Mediji mogu doprinijeti izgradnji mostova, a ne podjelama", kazao je Han.

On je poručio da će EK nastaviti da pruža podršku za poboljšanje medijskog okruženja, dodajući da i mediji mogu da učine puno.

Portal Analitika