Svijet

Ministri odbrane NATO-a dogovorili novu zapovjednu strukturu

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a dogovorili su se tokom dvodnevnog sastanka u Briselu o novoj zapovjednoj strukturi Alijanse, kako bi se prilagodila novim bezbjednosnim izazovima.
Ministri odbrane NATO-a dogovorili novu zapovjednu strukturu
Portal AnalitikaIzvor

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, rekao je da su na samitu u Varšavi prošle godine odlučili da pokrenu analizu zapovjedne strukture, u svjetlu promijenjenog bezbjednosnog okruženja.

„Kako bismo osigurali da ono bude sposobno da obavlja posao punog spektra misija Alijanse, danas smo dogovorili obrise prilagođene zapovjedne strukture, koji će biti temelj za dalji rad", kazao je Stoltenberg, prenosi Hina.

Kako se navodi, jedan od ključnih elemenata nove zapovjedne strukture je Zapovjedništvo za Atlantik, koje treba da osigura slobodnu i zaštićenu morsku komunikaciju između Evrope i Sjeverne Amerike.

Stoltenberg je istakao da je za poboljašnje mobilnosti vojnih snaga potrebno napraviti još niz drugih poteza, poput donošenja nacionalnog zakonodavstva radi lakšeg prelaska granica, osigurati transportne kapacitete i poboljšati infrastrukturu.

Ministri odbrane su naglasili i potrebu jačanja odbrane od sajber napada, dok su sjevernokorejski balistički i nuklearni program ocijenili kao prijetnju Savezu, ali i partnerskim državama.

Kako se navodi, konačna odluka o novoj zapovjednoj strukturi može se očekivati na sljedećem sastanku ministara odbrane u februaru.

Portal Analitika