Protokol

Brajović sa počasnim akademicima DANU i njihovim domaćinima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas evropske akademike - počasne članove Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, koji borave u Crnoj Gori, kao i delegaciju DANU, na čelu sa predsjednikom, akademikom Sretenom Perovićem.
Brajović sa počasnim akademicima DANU i njihovim domaćinima
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, Brajović je iskazao zadovoljstvo susretom sa prijateljima Crne Gore - počasnim članovima DANU, kao i njihovim domaćinima, i naglasio značaj podrške kulturnih stvaralaca identitetu i ukupnojdobrobiti naše države.

- Uz zahvalnost predsjedniku Skupštine na prijemu evropskih i crnogorskih akademika, predsjednik DANU je naglasio da uvaženi gosti, kojima će diplome počasnog članstva biti uručene sjutra na svečanosti u Podgorici, jesu veliki pjesnici, prijatelji Crne Gore i promoteri njene kulture – dodaje se u saopštenju.

Jedan od dobitnika statusa počasnog člana DANU, prof. dr Jon Deakonesku, podsjetio je da kultura uvijek stvara mostove među narodima i državama i dodao da vjeruje da će upravo kultura imati snage da učini Evropu prostorom bez granica.

Takođe dobitnik statusa počasnog člana DANU, prof. dr František Lipka naglasio je, kao odličan poznavalac prilika u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu, da je naša država za deset godina postigla mnogo više nego što se 2006. godine to moglo pretpostaviti i očekivati.

- Crna Gora je od tada, u teškim uslovima uspjela da sačuva političku stabilnost, popravi privredu, životni standard i napreduje na polju spoljne politike - rekao je bivši ambasador Slovačke u Crnoj Gori i iskazao žaljenje zbog neučešća opozicije u parlamentarnom životu svoje države, jer, kako je naglasio, „na taj način narušavaju ugled i istorijsku važnost Skupštine Crne Gore“.

Lipka je takođe rekao da počasno članstvo u DANU za njega predstavlja još jednu kopču koja ga veže za Crnu Goru.

Sastanku sa predsjednikom Skupštine Crne Gore prisustvovali su i član DANU prof. dr Mihailo Burić, kao i počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori mr Predrag Milović.

Portal Analitika