Abiznis

Čanović na sesiji Komiteta za stanovanje i upravljanje zemljištem u Ženevi

Direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović učestvuje na trodnevnoj 78. sesiji Komiteta za stanovanje i upravljanje zemljištem UNECE, koja je jučue počela u Ženevi.
Čanović na sesiji Komiteta za stanovanje i upravljanje zemljištem u Ženevi
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rečeno Portalu Analitika iz resornog ministarstva, sesija uključuje i segment na ministarskom nivou, a imajući u vidu da se obilježava 70 godina postojanja Komiteta, biće usvojena Ministarstka deklaracija Ženeve o održivom stanovanju i urbanom razvoju.

Čanović je učesnicima predstavio aktivnosti Vlade Crne Gore i Ministarstva održivog razvoja i turizma u pravcu unaprjeđenja politike i strategije stanovanja, kroz Nacionalnu stambenu strategiju 2011-2020. godine i Zakon o socijalnom stanovanju koji „postavljaju osnovne strateške i institucionalne elemente sistema socijalnog stanovanja koji će se u narednim godinama razvijati na državnom i lokalnom nivou“.

- On je naglasio da je jedna od obaveza Vlade da donese Program socijalnog stanovanja, kojim se utvrđuju ciljevi razvoja socijalnog stanovanja, te izvori i način obezbjeđivanja sredstava za njegovu realizaciju, način sprovođenja, kao i obaveza jedinica lokalne samouprave da donesu lokalne programe socijalnog stanovanja, koji su u skladu sa državnim programom koji donosi Vlada. Čanović je istakao da su rast standarda i dostupnosti stanovanja prioritet socijalnog razvoja Crne Gore.

Kroz Nacionalnu stambenu strategiju identifikovani su prioritetni strateški ciljevi, odnosno povećanje dostupnosti stambenog prostora domaćinstvima koja na tržištu ne mogu da riješe svoje stambene potrebe, podrška razvoju sektora rentiranja, kako javnog tako i privatnog, uz stvaranje uslova za potpunu pravnu sigurnost u ovom sektoru i unapređenje sistema upravljanja i održavanja stambenog fonda.  

Govoreći o zakonskoj regulativi, odnosno o Zakonu o socijalnom stanovanju, Čanović je rekao da je to stanovanje odgovarajućeg standarda koje se obezbjeđuje pojedincima ili domaćinstvima koja iz socijalnih, ekonomskih i drugih razloga ne mogu da riješe pitanje stanovanja. Ovim Zakonom definisani su opšti kriterijumi za ostvarivanje prava na socijalno stanovanje za lica u okviru grupe lica određenih programima, a bliži kriterijumi, u skladu sa programom socijalnog stanovanja, utvrđuju se propisom Vlade, odnosno jedinice lokalne samouprave, u skladu sa lokalnim programom – navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razovoja i turizma.

Čanović je podsjetio i da Ministarstvo održivog razvoja i turizma implementira i realizuje treću faze Projekta 1000+, kao nastavak projekta rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima.

 - Na kraju izlaganja Čanović je govorio i o aktivnostima Ministarstva održivog razvoja i turizma u pravcu unaprjeđenja zakonodavnog okvira u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata koje su okončane donošenjem novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Ovim Zakonom je propisan i postupak legalizacije bespravnih objekata, pa je realizacija ovog značajnog projekta započeta – zaključuju iz resornog ministarstva.

Portal Analitika