Društvo

SDM: Ministarstvo zdravlja vrši pritisak na delegate Ljekarske komore

Apelujem na kolege da rade po savjesti i sa jednim ciljem, a to je vraćanje dostojanstva našoj profesiji. Na delegatima skupštine Ljekarske komore je cijeli teret promjena koje ljekari u Crnoj Gori prizivaju, stav je predsjednice Sindikata doktora medicine Milene Popović-Samardžić povodom, kako ističe, inicijativa za održavanje skupštine Ljekarske komore.
SDM: Ministarstvo zdravlja vrši pritisak na delegate Ljekarske komore
Portal AnalitikaIzvor

Iz tog sindikata navode kako, prema njihovim saznanjima, „Ministarstvo zdravlja aktivno vrši pritisak na dio delegata u skupštini Ljekarske komore“. Za to smatraju odgovornom pomoćnicu ministra zdravlja dr Vesnu Miranović, „koja već mjesec dana vrši pritisak na delegate“, a čime Ministartsvo zdravlja „nasilno želi sprovoditi svoju nezakonitu politiku miješanja u izbor predstavnika ljekarskog esnafa“.

- Na toj skupštini će se odlučivati o sudbini svih ljekara, mladih ljekara koji tek dolaze, iskusnih ljekara koji su izmoreni čineći ovakav zdravstveni sistem održivim, bilo javni bilo privatni. Povećanje zarada, protokoli, normativi, vodiči dobre prakse, status službenog lica, edukacija dostupna svima, potpuna i ravnopravna integracija privatne prakse, uslovi rada i stepen zadovoljstva ljekara svojim poslom, su samo neka od pitanja o kojima će posredno ili neposredno odlučivati crnogorski ljekari kroz svoje predstavnike u Komori.

Nama ostaje da se nadamo da će to raditi u najboljem interesu svih nas, da će biti dosljedni i hrabri da će zanemariti lične i političke interese, tj da će iznad svih ovih interesa postaviti interes profesije. Mi smo ti koji nastavljamo biti dio zdravstvenog sistema, mi smo njegovi nosioci zajedno sa našim najbližim saradnicima, svi ostali su prolazni. Zato, niko ne može braniti ljekarsku struku bolje od nas samih – istakla je Popović-Samardžić.

Istim povodom reagovao je i aktuelni predsjednik Ljekarske komore, dr Aleksandar Mugoša.

- Obaviješten sam o inicijativi delegata. Naravno da će sjednica biti održana. Na sjednici će kolege imati priliku da argumementuju svoje razloge za podržavanjem inicijative organizovane od strane Ministarstva zdravlja u vrijeme trajanja sudskog spora protiv odluka istog. Radujem se sjednici na kojoj će ljekari pokazati da li stvarno zaslužujemo bolje ili nam je mjesto na marginama društva. Vjerujem da će crnogorska javnost, nakon sjednice, ponovo biti pozitivno iznenađena – izjavio je Mugoša.

Podsjećamo, kardiohirurg dr Aleksandar Mugoša izabran je 31. januara za novog predsjednika Ljekarske komore glasovima 25 od 49 delegata.

On je na tom mjestu zamijenio dr Đoka Jočića, koji je istu funkciju obavljao punih 20 godina.

Ministarstvo zdravlja usprotivilo se toj odluci, te od tada traje sukob između predstavnika ministarstva i Sindikata doktora medicine.

Portal Analitika