Kultura

Crna Gora postala član Mreže kinematografija Jugoistočne Evrope

Crna Gora je postala novi član Mreže kinematografija Jugoistočne Evrope „SEE Cinema Network“ na Generalnoj skupštini održanoj tokom Međunarodnog filmskog festivala u Solunu, saopšteno je Portalu Analitika iz Filmskog centra Crne Gore.
Crna Gora postala član Mreže kinematografija Jugoistočne Evrope
Portal AnalitikaIzvor

Našu zemlju predstavljao je direktor FCCG Sehad Čekić, koji je tom prilikom predstavio značaj učlanjenja Crne Gore u ovu mrežu, trenutno stanje i viziju razvoja crnogorske kinematografije.

„SEE Cinema Network“ - Mreža kinematografija Jugoistočne Evrope – osnovalo je 11 zemalja u proljeće 2000. godine. Njen cilj je razvoj saradnje filmskih profesionalaca zemalja članica, a u tu svrhu podržava internacionalne koprodukcije igranih filmova i proizvodnju kratkometražnih filmova, koje dijelom finansira. Grčki filmski centar obavlja administrativne poslove za organizaciju i pokriva operativne troškove, a organizacija se finansira kroz kontribucije zemalja članica.

0911see1

- Takođe, „SEE Cinema Network“ organizuje događaje sa ciljem promovisanja filmova u zemljama članicama. Ovo obuhvata prezentaciju Balkan programa na raznim nacionalnim festivalima koji se održavaju u zemljama članicama mreže i organizovanje nedjelje posvećene nacionalnoj kinematografiji jedne zemlje u drugoj zemlji članici. Mreža, uz to, ima za cilj razvijanje saradnje sa drugim sličnim regionalnim mrežama, kao i sa zemljama u okruženju – navode iz FCCG.

Portal Analitika