Društvo

FOTO: U Podgorici obilježen Međunarodni dan protiv fašizma i antisemitizma

Povodom 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) u saradnji sa Udruženjem boraca Glavnog grada i Kulturno - informativnim centrom “Budo Tomović” organizovali su „Šetnju za mir“. Učenici osnovnih i srednjih škola, nastavnici, mališani iz vrtića, borci prošetali su do spomenika Partizanu borcu na brdu Gorica.
FOTO: U Podgorici obilježen Međunarodni dan protiv fašizma i antisemitizma
Portal AnalitikaIzvor

Prisutnima se obratio  generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Dragan Mitov Đurović naglasivši značaj ovog datuma koji se obilježava širom svijeta na različite načine, a u spomen na sve žrtve fašizma širom Planete.

Studentkinja, Tijana Vidaković je rekla da je došla na protest, jer je antifašizam najveća vrijednost koju može baštiniti jedna država.

"I kao vrijednost imperativ svim mladim ljudima. Antifašizam u stvari amanet koji su mladim generacijama ostavili oni kojima je mladost ostala kraj pušaka i na brhovima bajoneta. Danas je zadatak da očuvamo tu ideju i da se trudimo da ova ideja bude afirmisana što više i da što više mladih posjećuje ovakve događaje i da svakako bude ponosna na svoju istoriju, jer bogata istorija svakako to zaslužuje", rekla nam je ona.

5

Šefica barskog DPS-a Branka Nikezić kaže "da mir ne smije biti kratak predah između dva rata".

"Čuvajte mir kao zjenicu Oka svoga. Zločini fašizma u drugom svjetskom ratu nikada neće biti zaboravljeni. Ovdje smo, pored ovog spomenika jer osuđujemo sve oblike fašizma. Umjesto pjesnice, pružimo jedni drugima ruku", rekla je Nikezić.

3

Profesor, Slavko Burzanović je rekao "da smo antifašisti ne da bi naučili svu lekciju iz strašne istorije, već da bi znali da se suprostavimo dok nije kasno".

4

"Ne možemo kroz fašizam govoriti samo kroz istoriju. Svaki oblik proganjanja, druga vjera, boja kože je jezgro gdje se fašizam javlja".

1

Ovaj dan je obilježen i zvucima harmonike, hora, gitare, ali i pjesme Slobodana Kovačevića.

I.D.

Portal Analitika