Svijet

Sin Osame bin Ladena poslao uznemirujuću poruku

Sin Osame bin Ladena pozvao je džihadiste da terorističkim napadima na SAD osvete smrt njegovog oca.
Sin Osame bin Ladena poslao uznemirujuću poruku
Portal AnalitikaIzvor

- Pozivam muslimane da se osvete Amerikancima, ubicama Šeika, posebno onima koji su učestvovali u tom odvratnom zločinu - rekao je Hamza bin Laden na audiosnimku objavljenom na propagandnim kanalima Al-Kaide.

Hamza je u dugom govoru nahvalio svog oca kao "junaka muslimana cijelog svijeta koji je promijenio duh džihada". Takođe je nahvalio talibane u Afganistanu, ali nije spomenuo ISIL, s kojim se Al-Kaida rastala nakon borbi za prevlast u 2014. godini.

Hamza je pozvao džihadiste da "oslobode svoje zemlje od krsta[ke vlasti" i uspostave šerijatski zakon. Izjavio je da poziva "pokorene muslimanske mase da ustanu protiv pokoravanja i tiranije i pobune se protiv Amerike", objavio je "Long War Journal". 
 

Žan-Mark Rickli (Jean-Marc) iz Ženevskog centra za sigurnosnu politiku (GCSP) izjavio je da je izjava objavljena "u pravo vrijeme jer Al-Kaida želi privući bivše borce ISIL-a", koji doživljava najveće poraze i gubitke teritorija.   

CIA je nedavno objavila prve snimke Hamze bin Ladena kao odraslog, a prije toga je bio viđen samo na fotografijama iz djetinjstva. Analitičari su upozorili da bi mogao naslijediti svog oca kao vođa Al-Kaide, koja prijeti napadom na Zapad.

- Ne bismo smjeli zanemariti sve veću prijetnju Al-Kaide, koja će vjerovatno ponovo napasti zapad - izjavio je Rickli. 

hamza-bin-laden-holy-war-us
Portal Analitika