Kultura

„Razstava“ Adrijane Gvozdenović u galeriji „Klub“

U Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Klub“ u petak s početkom u 19 sati biće otvorena izložba mlade crnogorske umjetnice, Adrijane Gvozdenović, pod nazivom „Razstava“.
„Razstava“ Adrijane Gvozdenović u galeriji „Klub“
Portal AnalitikaIzvor

U izjavi povodom ove izložbe umjetnica kaže: „Polazište za izložbu „Razstava“ je izazov da prihvatim poziv da sa elementima koji su mi pruženi napravim postavku za Centar i da predstavim moja trenutna promišljanja u umjetnosti, sa osvrtom na moju prvu samostalnu izložbu 2011. u istoj instituciji. Kako ja vidim, jedini prostor koji je omogućen za djelovanje, u isto vrijeme dokumentacija i rad, i koji prevazilazi prostorne i vremenske okvire izložbe je katalog.

Dragica Gvozdenović je producent izložbe a njene prijateljice i Marina torte i kolači su sponzori ove izložbe. Mladi umjetnik i fotograf Ognjen Kračković će dokumentovati otvaranje izložbe, poslije čega će njegovi radovi ostati u izložbenom prostoru. Pored ovih segmenata, mislim da je za umjetnički rad i uopšte za umjetničku scenu jako bitno odrediti i definisati teorijski okvir i izgraditi referencijalni sistem da bi se inicirala komunikacija, diskusija i kritičko mišljenje ali ujedno vjerujem u čvrstu vezu i saradnju umjetnika i teoretičara - onih koji pišu o radu. Tako da će za izložbu pisati Nataša Nikčević, istoričarka u Centru i moja prijateljica, istoričarka umjetnosti Milena Pejović.”

„Njen hepening čini više torti sa printom njenih ranijih grafika na kojima je predstavljen pejzaž. Na otvaranju izložbe biće poslužene, a fotograf Ognjen Kračković će snimati taj događaj, da bi potom u galerijskom prostoru ostale tri fotografije koje odabere. Ovakvim eventom Adrijana Gvozdenović postavlja pitanje šta je danas umjetnost, kakva je njena pozicija kada se može jesti, šta ostaje za trajanje ukidajući istovremeno formalni koncept djela i katalog u kojem se po standardima uvijek objavljuje tekst istoričara umjetnosti, dok će ovaj sadržati samo vizuelni materijal i sakupljene podatke o njenim grafikama jer su ili prodate ili poklonjene. Time ne bez angažmana kritikuje uobičajenu izlagačku praksu djelujući kao nekom vrstom uboda na percepciju posmatrača rotirajući čitavu mrežu odnosa spoznati i vidjeti.“ (iz teksta istoričarke umjetnosti Nataše Nikčević)

Adrijana Gvozdenović je rođena 1986. godine u Crnoj Gori, u Jugoslaviji. Područja njenog istraživanja su: značaj anegdotičnog i perifernog u umjetnosti; vizuelna naracija i pripovijedanje kao umjetnički pristup kojim se otvara fiksno značenje; arhiva kao mjesto gdje se znanje ne samo čuva već se može i proizvesti.

Fokus na pisanje, performativno predavanje i umjetničke publikacije, često inspirisane ličnom kolekcijom objekata i materijala. Trenutno je dio istraživačkog centra "a.pass" (napredne studije performansa i scenografije) u Briselu i nevladinog udruženja „Institut za savremenu umjetnost“ u Crnoj Gori.

Obrazovanje: Specijalističke studije (Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje); Master slobodnih umjetnosti (Luca-School of Arts u Briselu); post master studije Istrazivanje u umjetnosti i dizajnu (St-Lucas Antverpen, 2015).

Predstavila je svoj rad na izlozbama: 54. Oktobarski salon, Beograd; Wo das Gras Grüner ist, Kunstmuseum Lihtenštajn, Vaduz; The silver lining / Collateral event na 56. Venecijanskom bijenalu; From diaspora to diversities / Remont, Beograd; BORG bijenale, Antwerpen; Drugarice/ Narodni muzej Crne Gore. Rezidencije: BM: UKK Beč; Bains Connective, Brisel; FAAP rezidencija, Sao Paulo.

Izložba se može pogledati u galeriji „Klub“ do 30. novembra.

Portal Analitika