Abiznis

MORT će odrediti ko odobrava projekte

Iako je od stupanja na snagu novog zakona o planiranju i izgradnji prošao skoro mjesec, opštine ne daju nova odobrenja za gradnju, objašnjavajući da nemaju glavnog arhitektu koji bi odobrio projekat, a ne znaju ni po kojim propisima, jer je rok za izradu podzakonskih akata godina. Na pitanje da li to znači da je nezvanično na snazi moratorijum na novo građenje, iz Ministarstva za održivi razvoj i turizam odgovaraju da nema govora o tome.
MORT će odrediti ko odobrava projekte
Portal AnalitikaIzvor

Što se tiče glavnog gradskog arhitekte, kažu, 23 opštine imaju rok do sredine januara, za njegovo imenovanje. Do tada bi njihove poslove trebalo da preuzme glavni državni arhitekta, ali ni on još nije imenovan.

U zakonu postoji rješenje i za tu situaciju, koje kaže da će se, ako podnosiocu zahtjeva niko ne odgovori za 15 dana, smatrati da je odobren.

- Prethodnih dana smo stvorili formalne preduslove za imenovanje glavnog državnog arhitekte. Izmjenom sistematizacije je predviđen novi direktorat - glavnog državnog arhitekte, zadužen za davanje saglasnosti na idejna rješenja i izradu državnih smjernica razvoja arhitekture, koji će osim generalnog direktora imati četiri službenika. Kako se ne bi desilo da idejna rješenja prolaze bez provjere, ni u prvim danima od usvajanja zakona, u prelaznim odredbama je predviđena mogućnost da do imenovanja glavnog državnog arhitekte, njegove poslove obavlja lice koje odredi ministarstvo – rekli su iz MORT-a.

Kazali su da će se, do donošenja plana generalne regulacije, primjenjivati važeći planski dokumenti, kao i svi planovi koji se donesu u međuvremenu. Novi zakon je, naime, omogućio opštinama da u roku od devet mjeseci završe svu plansku dokumentaciju započetu u prethodnom periodu, ali i da iniciraju novu, za čiju će izradu biti nadležna država.

- Samim tim, na osnovu ovih planova se mogu dobiti urbanističkotehnički uslovi, uraditi tehnička dokumentacija, dobiti saglasnost glavnog gradskog arhitekte (ako je u pitanju zgrada), ona revidovati, prijaviti gradnja u skladu sa zakonom i graditi objekat - kazali su iz MORT-a.  

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika