Politika

Duković: Zakon o isticanju nacionalnih simbola pozitivan iskorak

Odnos DPS-a prema manjinskim narodima izgradio je njihovo povjerenje prema DPS-u, što dodatno favorizuje našu partiju na predstojećim izborima u Tuzima – kazao je za Pobjedu Halil Duković, nosilac liste DPS-a u Tuzima.
Duković: Zakon o isticanju nacionalnih simbola pozitivan iskorak
Portal AnalitikaIzvor

- Imajući u vidu šta je DPS uradila u prethodnom periodu i povjerenje građana koje uživamo, vjerujem da ćemo ostvariti pobjedu na ovim izborima jer smo to zaslužili našim radom, a i ukupnom politikom koju vodi DPS sa Milom Đukanovićem na čelu. Strateške političke pobjede, nezavisnost, članstvo u NATO i standardi koje smo do sada ispunili u EU integracijama, potvrda su da idemo ka boljem i sigurnijem društvu, a to želi svako ko hoće da vidi malo dalje i ko se nada boljoj budućnosti. Ako pogledamo šta smo uradili i u lokalnoj zajednici, onda zaista nemam dileme da će gra- đani najviše povjerenja ukazati našoj partiji – kazao je Duković.

Na pitanje da kao predsjednik Odbora za ljudska prava, prokomentariše ocjene pojedinih albanskih partija da će predloženi zakon o izboru, upotrebi i isticanju nacionalnih simbola uskratiti nacionalnim manjinama prava koja su im data Ustavom, Duković je kazao: 

- Prijedlog zakona o upotrebi i isticanju nacionalnih simbola, koji još nije ušao u skupštinsku proceduru, ne uskraćuje nikom niti jedno pravo, već potvrđuje prava data Ustavom i uvodi red u ovoj oblasti. Svakom manjinskom narodu dato je pravo upotrebe i isticanja svojih simbola i zaista predstavlja iskorak u ovoj oblasti. Nažalost, ono što često viđamo u nastupima pojedinih albanskih partija više je borba za birače nego suštinsko reagovanje na norme predložene zakonom, jer je nezahvalno komentarisati da je za pojedine albanske partije zakon dobar dok za druge nije. Ali, vjerujem da ćemo sve dileme riješiti kada on dođe na dnevni red Skupštine i da će ga svi albanski politički subjekti podržati - ocijenio je Duković.

Na pitanje da li očekuje da će DPS u Tuzima postići takav rezultat da može samostalno obavljati vlast, on je kazao: 

- I ako sami osvojimo vlast, to ne znači i da želimo sami da je vodimo. Ne zaboravljamo naše koalicione partnere, prije svih DUA i Bošnjačku stranku, a vjerujem da će nam se pridružiti i albanske partije koje su naši koalicioni partneri na državnom nivou, da zajedno damo ono najbolje što imamo s ciljem organizacije opštine u sastavu glavnog grada. To znači da želimo zajedno da pripremimo lokalnu zajednicu za ono što nas očekuje 1. septembra 2018. godine. 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika